Zamenik generalnog sekretara NATO Mirečea DŽoana ističe da NATO poštuje odluke zemalja u regionu Zapadnog Balkana da vode sopstvenu spoljnu politiku

"Kada je reč o želji Kosova da postane članica NATO, navodi da Severnoatlantska alijansa radi po principu konsenzusa, koji u ovom trenutku ne postoji za Kosovo", zamenik generalnog sekretara NATO Mirečea DŽoana.

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirečea DŽoana ističe da NATO poštuje odluke zemalja u regionu Zapadnog Balkana da vode sopstvenu spoljnu politiku, a kada je reč o želji Kosova da postane članica NATO, navodi da Severnoatlantska alijansa radi po principu konsenzusa, koji u ovom trenutku ne postoji za Kosovo.

"Kao što znate, u ovom trenutku ne postoji konsenzus o takvom potencijalnom potezu NATO-a.Trenutno sarađujemo s Kosovom kroz partnerstvo koje uvažava ovu specifičnu situaciju" , naveo je DŽoana u intervjuu za tanjug uoči predstojećeg smaita u Madridu koji će biti održan od 28. do 30. juna, a koji će po njegovim rečuima biti jedan od najtransformativnijih i najznačajnijih samita u istoriji NATO.

Autor: AP Tanjug

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#NATO