Izgradnja novih solarnih elektrana trebalo da počne narednih meseci

Na inicijativu Gradske uprave Pirot, javna preduzeća u ovom gradu instaliraće u narednom periodu nekoliko solarnih elektrana, a jedna od njih već je svečano puštena u rad u JP Komunalac.

Kako je kazao direktor preduzeća Boban Tolić, zahvaljujući solarnoj elektrani snage 30 kilovata u planu je da se proizvede struja dovoljna da zadovolji kompletnu potrošnju ovog preduzeća za strujom.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

- Elektrana je snage 30 kilovata i naše projekcije su da će zahvaljujući njoj biti zadovoljena kompletna potreba našeg preduzeća za električnom energijom. Naš godišnji račun za struju je oko 1,5 miliona i nešto više nakon poskupljenja i nadamo se da ćemo bar toliko uštedeti zahvaljujući ovoj elektrani koja je već instalirana - kazao je Tolić u sredu prilikom puštanja u rad elektrane.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, rekao je da je Gradska uprava dala nalog ostalim javnim preduzećima da takođe instaliraju solarne elektrane kako bi se ostvarile značajne uštede u potrošnji struje, naročito imajući u vidu aktuelnu globalnu situaciju sa energentima.

- U Komunalcu je elektrana počela sa radom, u toku je izrada dokumentacije za izgradnju solarnih elektrana u Regionalnoj deponiji i Vodovodu i kanalizaciji, s tim da će solarne elektrane u tim preduzećima biti još snažnije jer će imati kapacitet proizvodnje struje od 150 kilovata, dok je ova u Komunalcu 30 kilovata - objasnio je Vasić.

On je dodao da bi izgradnja novih solarnih elektrana trebalo da počne narednih meseci dok se u perspektivi planira izgradnja još nekoliko elektrana na Zatvorenom bazenu, na pokrivenom delu tribina Gradskog stadiona i na još nekoliko lokacija u gradu koje su u vlasništvu Grada Pirota.

Autor: Tanjug

#Boban Tolić

#Vladan Vasić

#pirot

#solarne elektrane