Dodao da veliki proizvođači potpuno prelaze na novi koncept, i tako se menja i svest kupaca

Odluka da posle 2030. godine niko neće moći da prodaje u EU novi automobil koji je na konvencijalno gorivo znači da se Evropa čvrsto drži svog kursa i da će najveći proizvođači vozila ići na razvoj samo alternativnih pogona, rekao je za Tanjug Miloš Petrović, iz srpske Asocijacije uvoznika vozila i delova.

Petrović, koji je i direktor Centra za električna i hibridna vozila, koji je osnovan u partnerstvu sa Mašinskim fakultetom, kaže da će se ići na razvoj i buduću prodaju hibridnih, električnih, i vozila na alternativne pogone.

- Nije jasno definisano da je samo struja pogon. Postoji vodonik, postoje hibridna vozila - to će se još diskutovati. Jedino je važno da je tzv. nulte emisije - rekao je on.

Video: Tanjug/NZ

Dodao je da je stav Evrope jasan, ako industrija uspe da proizvodi automobile koji ne zagađuju čovekovu okolinu, moći će da ih prodaje.

- Mislim da će ovo sa vozilima ostati na snazi. Na žalost proizvodnja vozila i potražnja su sve manje, za količinu koja bude potrebna moći će da se ispoštuje ova odluka - rekao je Petrović.

Dodao je da veliki proizvođači potpuno prelaze na novi koncept, i tako se menja i svest kupaca.

- Ali bez infrastrukture koju Evropa već ima, mi nećemo moći da funkcionišemo kao oni - rekao je on.

Rat u Ukrajina značajno negativno utiče na proizvodnju vozila, ističe Petrović.

- Rat je zaustavio proizvodnju takozvanih komponenata koji su potrebni za lasere. Priča se o čipovima, poluprovodnicima, jer bez čipova nema automobila. Proizvodnja čipova nije zaustavljena ali je prebačena za proizvodnju kompjutera, laptova, telefona. Sada kada autoindustrija raste traže se čipovi. A oprema za njihovu proizvodnju su takozvani laseri. Laseri ne mogu da se proizvedu bez sirovine koja se nabavlja iz Ukrajine i Rusije - objasnio je on.

Dodaje da se pojavljuje zastoj na tom polju zbog rata.

- Mislim da do 2024. neće moći da se odgovori zahtevima za ova vozila koja su planirana i bilo je sigurno da će se proizvoditi. Ide teško vreme ali budućnost je svetla što se tiče emisije i da ćemo voziti sve čistija vozila - rekao je Petrović.

Do sada je Srbija davala subvencije i do 5.000 evra za kupovinu novih električnih automobila, a spominje se uvođenje i nefinansijskih subvencija kao što su vožnja žutom trakom, prednosti u parkiranju i naplati putarina.

Video: Tanjug/NZ

- To su sve stvari koje stimulišu da se voze takvi automobili. Nije lako to ispoštovati jer mi trenutno nemamo mogućnosti da kupujemo električne automobile. Sada se traži model kod banaka, da auto i dalje kupuje vlasnik, a da bateriju finansira banka. Vlasnik vrati bateriju, uzme novu, a banka je reciklira - objašnajva on.

Dodaje da se nada da će u narednih 5-7 godina biti stvoren model da će baterije moći lako da se menjaju, te da neće biti tako skupa cena kao danas.

U Srbiji je od 2019. godine zvanično registovanih novih električnih automobila oko 400.

- Subvencija od 5.000 evra je sasvim dovoljno, a ako želimo da električna vozila moraćemo da uredimo infrastrukturu - kaže Petrović.

Naveo je da se mora urediti javno punjenje automobila, te da svaki novi hotel, javna zgrada, moraju da imaju električni punjač.

- Radi se na tome da država dozvoli korišćenje žute trake, parkiranja, i ostalih nefinansijskih podsticaja, da se stvori ceo krug bio bi tako zatvoren, pa bi imalo smisla razmišljati o električnim vozilima - rekao je on.

Godišnje na tržištu Srbije bude oko 30.000 novih vozila, a polovnih vozila se uveze 150.000 vozila, a cene rastu.

- Tražnja za polovnim je veća zbog nedostatka novih, cena polovnjaka je skočila. Neće se to zaustaviti, zato što je proizvodnja novih samo po porudžbini. Proizvođači prave sve manje vozila, ali sve veću zaradu ostvaruju - kaže on.

Na pitanja da li treba dalje odlagati sankcionisanje vozila zagađivača kroz punu primenu propisa na tehničkim pregledima, kaže da treba voditi računa da se vozila koja zagađuju ne voze po gradu.

- Treba voditi računa da se ti autobili ne voze u gradu, a ne treba ljudima zabraniti da koriste automobil. Svako ima pravo da registruje auto, a ko zagađuje više moraće nešto više da plati. Ni u Evropi nigde nema zabrane - rekao je on.
- Ako je auto evro 3, a ispravan i održavan, ima granicu zagađenja koja može da mu dozvoli korišćenje svuda. A ovi što više zagađuju, za njih bi država trebalo da uredi sistem takozvanih nalepnica, koji bi im ograničio ulaz u centralne zone gradova, parkirali bi na obodu grada, i dalje koristili prevoz - poručio je Petrović.

Autor: Tanjug

#Asocijacija uvoznika vozila i delova

#Centar za električna i hibridna vozila

#Električna vozila

#Miloš Petrović

#zelena vozila