Presudno uticao na kreiranje politike SAD prema Jugoslaviji

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ambasador Sjedinjenih Američki Država Kristofer Hil danas su zajedno otkrili spomen-ploču nekadašnjem američkom ambasadoru Džordžu F. Kenanu.

Spomen-ploča je otkrivena na zgradi u Ulici kneza Miloša br. 50, u kojoj se do 2013. godine nalazila ambasada Sjedinjenih Američki Država. Inicijativu za postavljanje spomen-ploče pokrenuo je Goran Vesić.

Svečanosti su prisustvovali Kristofer Kenan (sin Džordža Kenana), ambasador Izraela Jahel Vilan i predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije.

Po otkrivanju spomen-ploče, Vesić je istakao Kenanov značaj u kreiranju politike SAD prema Jugoslaviji i Beogradu:

Reč je o jednom od najznačajnijih američkih diplomata i jednom od autora obnove Evrope posle Drugog svetskog rata. Svakako je najzaslužniji što je tadašnja Jugoslavija dobijala veliku pomoć od SAD. Džordž Kenan je uspeo da promeni živote mnogih generacija u posleratnoj Jugoslaviji jer su mnogi mladi ljudi počeli da odrastaju na zapadnoj kulturi i vrednostima, a studenti da dobijaju stipendije i školuju se na američkim univerzitetima.

Kenana je za ambasadora SAD u SFRJ imenovao lično tadašnji američki predsednik Džon F. Kenedi. Ambasador u Beogradu bio je od 1961. do 1963. godine. Za to vreme, značajno je doprineo razvoju spoljne trgovine SAD i zalagao se za snažnu podršku Jugoslaviji.

Autor: redportal.rs

#Džordž Kenan

#Goran Vesić

#Jahel Vilan

#Kristofer Hil

#ambasador sad

#američki ambasador