Pljuskovi sa grmljavinom, pojačanim vetrom i lokalnom pojavom grada očekuju se na području tri okruga u Srbiji, objavljeno je na sajtu RHMZ-a.

Upozorenje se odnosi za period od dva sata i važi do 15 časova.

- U narednih sat vremena na području Raškog, Rasinskog i Topličkog okruga lokalna pojava intenzivnih pljuskova sa grmljavinom, pojačanim vetrom i lokalnom pojavom grada - stoji na sajtu Republičkog hidrometerološkog zavoda.

Sutra više sunca uz porast temperature, ali će posle podne i dalje, posebno nad brdsko-planinskim delom regiona biti uslova za ređe i slabije pljuskove. U toku noći ka četvrtku jedan jak i izolovan oblačni sistem bi mogao zahvatiti sever Vojvodine u Srbiji, donoseći jake grmljavinske pljuskove. Vetar sutra slab i promenljiv, osim u zoni pljuskova. Dnevni maksimum od +23 do +29 stepeni Celzijusa.

Od četvrtka pa do oko narednog ponedeljka pretežno sunčano i toplo uz ređu pojavu grmljavinskih pljuskova. Početkom perioda na istoku i severoistoku, a krajem perioda na zapadu i severozapadu regiona. Vetar uglavnom slab, južnih smerova. Dnevni maksimum od +25 do +32 stepena Celzijusa, što je iznad proseka za ovaj deo godine.

Od 6. juna se računa na razvijanje novog, visinskog ciklona nad našim delom Evrope koji bi mogao usloviti jaču destabilizaciju atmosfere, česte i snažne grmljavinske pljuskove i osetnije osveženje, kaže Čubrilo i dodaje:

- Videćemo hoće li se ostvariti simulacija razvijanja ovog sistema i ukoliko se ostvari, nad velikim delom regiona bi izražena suša bila barem ublažena.

Autor: Novosti.rs

#grmljavina

#pljuskovi

#prognoza