Danas je Svetski dan pčela

Svakog 20. maja od 2017. godine u svetu, pa tako i u Srbiji se obeležava Svetski dan pčela. Ovaj dan je posvećen pčelama, promociji pčelarstva, a pre svega, podizanju svesti o značaju pčela, ali i svesti privrednika o uspešnoj zaradi koju mogu da ostvare baveći se ovim poslom, piše Mondo.

- Srbija je zemlja prva u svetu po broju košnica po glavi stanovnika. Naime, u našoj zemlji ima milion i dvesta hiljada košnica. A naš med je jedan od najvalitetnijih u svetu. Godišnje se proizvede od 6.500 tona, do 9.500 tona meda. Imamo oko 20.000 registrovanih proizvođača - govori novinarka Kurira Suzana Stamenković iz Zaječara.

Foto: Unsplash.com

Pčelar, Željko Mihailović iz sela Vržogrnac rekao je da se uspešno bavi poslom pčelara poslednje dve decenije.

- Pčelarstvom se bavim 20-ak godina, a tenutno imam oko 350 košnica. U organskoj smo proizvodni. Bagremov med je najtraženiji, pa livadski, pa lipov. Paše moraju biti mesta gde nema intenzivne poljoprivrede, gde nema prskanja, đubriva - govori Mihailović.

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je prve preliminarne podatke o izvozu meda iz Srbiju u 2021. godini na osnovu dobijenih statističkih izveštaja iz Privredne komore Srbije i Republičkog zavoda za statistiku iz Srbije je lane izvezeno 2.175 tona meda u vrednosti od 13.139.900 evra. Prosečna postignuta izvozna cena kilograma meda bila je 6,04 evra, sa svim troškovima izvoza.

Foto: Pixabay.com/TerriAnneAllen

Kako je 2020. godine med izvezen u vrednosti 13.096.048 evra u SPOS-tvrde da je to bila godina sa najvećom vrednošću izvoza meda u istoriji Srbije do sada.

- Iako je izvezeno manje meda, usled loše paše i sezone, cena mu je bila znatno veća - saopštio je SPOS podsećajući da je u 2020. ukupno izvezeno 2.701.204 kilograma meda, a da je prosečna izvozna cena bila 4,85 evra, kaže se u saopštenju SPOS-a.

Dvadesetog maja davne 1734. godine u Sloveniji je rođen Anton Janša, pionir modernog pčelarstva. Generalna skupština UN je na predlog Slovenačkog pčelarskog saveza proglasila 20. maj za Svetski dan pčela 20. decembra 2017. godine. Najveći razvoj pčela na severnoj polulopti je u maju mesecu. A i na taj dan se rodio Anton Janša, začetnik i učitelj modernog pčelarstva u 18. veku.

pročitajte još

Raste CENA PŠENICE!

Autor: mondo.rs

#kosnice

#med

#pcele