Javni dug nam je pod kontrolom, i što je najvažnije, ima silazni trend

Ministar finansija i potpredsednik Srpske napredne stranke Siniša Mali rekao je danas, odgovarajući na saopštenje Dušana Nikezića iz Stranke slobode i pravde, da su građani Srbije na izborima pokazali šta misle o štetočinskoj politici njegovog gazde Dragana Đilasa.

- Građani Srbije dobro pamte da ste našu državu ostavili na korak od bankrota, i to su jasno pokazali na izborima. Takođe, građani prepoznaju i da smo mi odgovorno postupali za vreme krize i održali našu ekonomsku situaciju stabilnom. Pomogli smo privredu i građane, povećali minimalnu cenu rada i plate i penzije, a sve to zahvaljući tome što smo u ovu krizu ušli sa stabilnim javnim finansijama. Da nismo uspešno sproveli fiskalnu konsolidaciju nakon vaše štetočinske politike, ništa od ovoga ne bi bilo moguće - rekao je Siniša Mali i dodao da je, zahvaljujući tome, danas stopa nezaposlenosti na nivou od pre pandemije, zatim stopa privrednog rasta u prvom kvartalu 4,3 odsto, a javni dug na nivou od 52,4 odsto.

Siniša Mali je ponovio i da je javni dug u Republici Srbiji u potpunosti pod kontrolom, za razliku od situacije koju danas imaju mnogo bogatije zemlje.

- Javni dug nam je pod kontrolom, i što je najvažnije, ima silazni trend, sa kojim nameravamo da nastavimo. Sada je najvažnije da imamo dovoljnu likvidnost i dovoljno novca na računu da možemo da izdržimo sve izazove i da nastavimo sa merama podrške, a da pritom držimo pod kontrolom sve makroekonomske pokazatelje. Takođe, ako govorimo o javnom dugu, gospodin Nikezić treba da zna da se Srbija u prvom kvartalu zadužila po izuzetno niskim kamatnim stopama, za razliku od njihovog preskupog zaduživanja kada su dobili kamatu od  rekordnih 7,25% na obveznicu, a da pritom nisu ni imali ekonomsku krizu - rekao je ministar finansija.

Autor: Novosti.rs

#dragan djilas

#sinisa mali