Narednih dana stiže i aplikacija

Danas je u beogradskom Domu omladine otvoren infocentar za pružanje pomoći izbeglim osobama iz ratom zahvaćenih područja u Ukrajini.

Ovom prilikom, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je predstavio i sajt www.openbelgrade.rs, koji je Grad Beograd pokrenuo uz pomoć Komesarijata za izbeglice, resornih ministarstava, Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine, UNHCR-a, UNICEF-a i mnogih drugih.

Sajt je dostupan na engleskom, ukrajinskom i ruskom jeziku, a zainteresovani tu mogu naći sve neophodne informacije za život u gradu, poput otvaranja bankarskih računa, zdravstvene zaštite, upisivanja dece u školu...

Beogradski centar za ljudska prava pružaće besplatnu pravnu pomoć izbeglicama i to na engleskom, ukrajinskom i ruskom jeziku.

Vesić je dodao i da će u naredne dve nedelje biti pokrenuta i aplikacija sa istom namenom:

Sve ovo pokazuje da je Beograd otvoren grad i da ima empatiju prema ljudima koji su u nevolji. Oni koji beže od rata, koji su morali da napuste svoje domove i imovinu, ovde su dobro došli i moći će da ostvare svoja prava.

Edlira Baka Peko, predstavnica kancelarije UNHCR u Srbiji, takođe se obratila okupljenima na otvaranju infocentra, istakavši značaj ovog projekta Grada Beograda:

Sedam od deset izbeglica odlučuju da ostanu u gradovima, tražeći sigurnost i mogućnost za samostalni život. Zato mi vidimo Open Belgrade kao jedan od napora da se pomogne izbegličkoj populaciji i zajedno sa Gradom Beogradom radićemo na tome da ova inicijativa uspe.

IZVOR: TW / @sicveO11

Autor: redportal.rs

#Dom omladine

#Dom omladine Beograd

#Goran Vesić

#Izbeglice iz Ukrajine

#Open Belgrade

#Ukrajina

#izbeglice

#rat u ukrajini