Važni sastanci sa predstavnicima Nemačke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht nakon razgovora obratili su se medijima u Palati Srbija.

- Imali smo otvorene i iskrene razgovore. Nemačka ima želju da se približimo Evropskoj uniji. To su dobri i važni signali. Nemačka je veoma važan partner. Pre osam godina Nemačka je bila ekonomski partner Srbije broj četiri, a danas je ubedljivo najveći partner. Ove godine očekujemo da trgovinska razmena, ako se nastavi istim tempom, bude na nivou od 7,5 milijardi evra. Pre osam godina bila je na 3,5 milijardi evra - kazao je Vučić.

- Što se tiče saradnje u oblasti odbrane, razgovarali smo o situaciji u regionu. Rekao sam da će Srbija da čuva mir u regionu. Nisam koristio priliku da govorim loše o drugima, biće jasno ko se služio neistinama. Mi smo 9. juna 2021. potpisali krovni sporazum, već ove godine ima dosta više aktivnosti, može mnogo toga da se uradi u toj oblasti - rekao je predsednik.

- Danas smo govorili i o sukobu u Ukrajini, o pitanju pravne i političke prirode sukoba postigli smo saglasnost, a ministarka mi je na učtiv način prenela očekivanja o ponašanju Srbije po ovom pitanju. Govorio sam o stavu Srbije, zahvalio sam se Nemačkoj što su sinoć organizovali susret i sa Kurtijem i što smo mogli da razgovaramo, ma kakav taj razgovor bio. Ma kako da smo razgovarali, bolje je razgovarati nego da ne razgovaramo - kazao je Vučić.

View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

IZVOR: IG / buducnostsrbijeav

- Ministarka Lambreht mi je rekla da je važno da razgovaramo, razgovaramo otvoreno, makar se svađali, jer se tako u demokratskom duhu razgovara o budućnosti. Ja verujem u evropsku budućnost, kao što verujem i u dobru volju i namere nemačkih partnera da nam na evropskom putu pomognu - istakao je predsednik.

On se zahvalio na pažnji nemačkim sagovornicima u prethodna dva dana i nemačkoj ministarki na poseti Srbiji.

- Uvek je dobrodošla, a ja ću sutra u 18 sati odavde govoriti o svemu što nas čeka. Iako imamo stabilne finansije, moramo da vidimo šta ćemo sa podrškom jer vidimo da mnoge zemlje imaju probleme. Zato su nam važni česti i odgovorni razgovori sa nemačkim partnerima - kaže Vučić.

Autor: Novosti.rs

#Srbija

#aleksandar vucic

#labert

#nemacka