Praznici stižu

Po slovu zakona, neradni dani za Prvi maj ove godine su nedelja 1, ponedeljak 2. i utorak 3. maj. Tako je barem na papiru, jer to važi uglavnom za zaposlene u državnim firmama, u opštinskim, gradskim i republičkim službama, bankama, poštama, vrtićima, školama, piše Blic.

Na drugoj strani, mnogo je onih koji će imati tek jedan ili dva slobodna dana, a kako deo praznika pada u vikend, skoro da im se neće razlikovati od obične nedelje. Takav slučaj će pre svega biti sa trgovcima, bilo da rade u supermarketima ili tržnim centrima, a da ne govorimo o ugostiteljima koji će pokušati da iskoriste praznike kako bi zaradili neki dodatni dinar.

Okreni-obrni, ako imate nešto važno da završite, najbolje je da to učinite tokom današnjeg dana, u suprotnom izvesno je da ćete morati da čekate narednu sredu 4. maj. Ako, na primer, morate da platite neke račune ili sredite neka dokumenta u opštini ili policiji.

Autobus 400 od 1. maja na svakih 40 minuta do vrha AvaleMeđutim, na drugoj strani snabdevanje za prvomajski uranak i kupovinu mesa, sokova i drugih potrepština, možete da odložite i za subotu kada će sve radnje biti uobičajeno otvorene. Ipak, nemojte da se kockate i da šoping ostavljate za nedelju jer će tada skoro sve radnje i supermarketi, na Prvi maj, ipak biti zatvoreni. Uz poneke izuzetke.

Gradski prevoz će na prvi maj funkcionisati po nedeljnom, redukovanom redu vožnje, dok će druga dva praznična dana, u ponedeljak i utorak vozila saobraćati po subotnjem modelu, tako da budete spremni da duže čekate autobus, tramvaj, trolejbus.,..

Ono što mnoge interesuje, parkiranje u zoniranim delovima grada će i za ovaj praznik biti besplatno. Dakle, neće se naplaćivati u nedelju 1, ponedeljak 2. i utorak 3. maja.

Tržni centri

Svi tržni centri će tokom prvomajskih praznika raditi potpuno normalno, biće otvoreni od 10 do 22 sata, čak i u nedelju 1. maja. Kako ističu, baš tada očekuju i značajniju posetu jer će ljudi imati više slobodnog vremena.

Šoping centri će raditi uobičajeno radno vreme i 1. majaPotpuno uobičajeno radiće i bioskopi u tržnim centrima.

Supermarketi

Manje ili veće prodavnice, kao i većina supermarketa, biće zatvoreni u nedelju 1. maja. Ipak, pojedini trgovinski lanci, imaće svoje dežurne prodavnice, a neki će, kako saznajmo, raditi do 14 časova. Izvesno je i da će raditi i pojedine manje lokalne radnje.

Univerexport, Roda, Idea i Merkator i u nedelju će raditi, ali do 14 časova, dok će Lidl, Maxi i Tempo objekti biti zatvoreni tog dana.

Supermarketi u tržnim centrima radiće uobičajeno, s obzirom na to da tržni centri u nedelju rade kao i inače.

Od ponedeljka 2. maja sve prodavnice i supermarketi će funkcionisati po uobičajenom roradnom vremenu.

Foto: redportal.rs/M.V

Pekare

Pekare tradicionalno za praznike imaju najšarenije radno vreme. Velika većina njih neće raditi u nedelju 1. maja, dok će u ponedeljak i utorak neki funkcionisati uobičajeno, većina će imati skraćeno radno vreme, a biće i onih koji će iskoristiti mogućnost da ne rade. I ovog puta to će zavisiti od procene vlasnika.

JKP „Gradske pijace“ u Beogradu je saopštilo da će sve pijace koje posluju u njihovom sastavu raditi potpuno uobičajeno, tokom sva tri praznična dana, 1, 2. i 3. maja, od 6.00 do 19.00 časova.

Sličan raspored očekuje se i u drugim srpskim gradovima, ali je pitanje kakva će tokom praznika biti ponuda na tezgama, posebno u nedelju na Prvi maj.

Banke

Skoro sve banke će iskoristiti mogućnost da spoje vikend i praznike, pa će zaposleni u mnogim od njih imati četiri slobodna dana. U subotu će biti otvorene samo one koje i inače rade tim danom, a prvih dana maja radiće i one u tržnim centrima i na graničnim prelazima.

Pošte

Skoro sve pošte biće zatvorene tokom praznika, od 1. do 3. maja, a ponovo će otvoriti svoje šaltere u sredu 4. maja. Početkom naredne nedelje radiće dežurne pošte, a kao i uvek, non-stop će 24 sata biti otvorena Glavna pošta u Beogradu, u Takovskoj ulici.

Vrtići

Vrtići će biti zatvoreni od subote 30. aprila do utorka 3. maja, tako da će roditelji koji moraju ipak na posao morati u ponedeljak i utorak da pribegnu “rezervnoj varijanti”. Sva obdaništa, kako privatna tako i državna, ponovo će otvoriti svoja vrata u sredu 4. maja.

Apoteke

Većina državnih apoteka će biti zatvorena od subote ili nedelje do utorka. Međutim, dežurni objekti radiće 24 sata, baš kao i mnoge privatne apotekarske ustanove.

Gradski prevoz

Na svim linijama javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza putnika u Beogradu, u nedelju 1. maja važiće uobičajeni nedeljni red vožnje, a u ponedeljak 2. i utorak 3. maja, koji su takođe neradni dani, vozila će saobraćati po subotnjem redu vožnje.

Minibusevi će od 1. do 3. maja saobraćati kao da je nedelja, tako da pojedine linije neće raditi.

Taksisti će tokom sva tri dana državnog praznika, dakle u nedelju, ponedeljak i utorak, shodno propisima, naplaćivati uslugu po skupljoj, drugoj ili prazničnoj tarifi.

Tako da se ne iznenadite ako vam računi budu za oko 15 odsto više nego što ste navikli radnim danima.

Parking

Briga manje za vozače biće parkiranje tokom praznika. Naime, ono će biti besplatno u zoniranim delovima grada u nedelju, ponedeljak i utorak.

Na drugoj strani, garaže i sva druga parkirališta biće redovno otvorena.

Đaci se u sredu vraćaju u školu

Đaci osnovnih škola u većem delu Srbije, izuzimajući Vojvodinu, i dalje se nalaze na prolećnom raspustu od 12 dana. Njihove starije kolege iz srednjih škola imaće za Prvi maj četiri vezana slobodna dana, pošto neće ići u školu od subote do utorka.

Konačno, osnovci i srednjoškolci u Vojvodini, koji su nešto ranije bili na prolećnom raspustu, imaće tri slobodna dana, od nedelje do utorka, a od srede 4. maja đaci u celoj Srbiji se vraćaju normalno u klupe i kreće foto-finiš školske godine.

Autor: blic.rs

#beograd

#praznik

#prvi maj