23. godišnjica herojskog čina

Kapetan Marinos Ricudis, oficir Grčke ratne mornarice i komandant fregate Temistokle, na današnji dan 1999. godine odbio je naređenje da učestvuje u NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

U vreme NATO agresije, Grčka je ostala van koalicije koja je napala SRJ, a nije joj ustupila ni svoj vazdušni prostor. Međutim, odlučila je da deo svoje ratne mornarice rasporedi na Jadranskom moru. Naređenje da sa svojom fregatom Temistokle uplovi u Jadran, dobio je komandant fregate kapetan Ricudis.

Međutim, on se posavetovao sa arhiepiskopom Hristodulusom, poglavarom Grčke pravoslavne crkve, od koga je dobio blagoslov da odbije naređenje. Pre nego što će svoj brod vratiti u matičnu luku, kapetan Ricudis je svojim mornarima rekao:

Kao pravoslavac, ne mogu učestvovati u napadu na bratski narod.

Zbog odbijanja da izvrši naređenje, kapetan Ricudis je uhapšen i osuđen pred vojnim sudom u Pireju, na dve godine zatvora. Suđenje su pratili i brojni protesti kao vid podrške grčke javnosti, koja je odobravala postupak kapetana Ricudisa.

U januaru 2018. godina, patrijarh srpski Irinej je kapetanu Ricudisu uručio Orden Svetog cara Konstantina, za doprinos slobodi vere i ljudskim pravima.

Povodom 23. godišnjice ovog događaja, kapetan Ricudis je na svom Fejsbuk profilu napisao:

Ne zanimaju me ulice, trgovi i parkovi sa mojim imenom, ne zanima me ništa iz Srbije. Život u vašim srcima i vaša ljubav čini me najbogatijom osobom na svetu i sa tim bih mogao da živim ceo svoj život.

Autor: redportal.rs

#Marinos Ricudis

#NATO agresija

#NATO bombardovanje

#grčki kapetan