Otvorena na današnji dan pre 55 godina

U godinama kada je socijalistička Jugoslavija tek počela da se otvara prema svetu, mada je u njoj još vladala čvrsta ruka Saveza komunista, grupa beogradskih studenata otvorila je prvu diskoteku u Beogradu i to u građanskoj kući političara iz vremena Kneževine i Kraljevine Srbije.

Nekoliko godina ranije, Bojan Stupica je u Svetogorskoj ulici (tada: Ulica Lole Ribara) počeo sa izgradnjom zdanja Ateljea 212 i predvideo rušenje kuće uz samo zdanje. Međutim, kuća je sačuvana na inicijativu nekoliko akademika i profesora, kojima je bilo poznato da je u pitanju bila kuća Jevrema Grujića, jednog od najznačajnijih srpskih političara 19. veka.

U suterenu kuće, Grujićevi potomci su 1967. godine, po ugledu na pariski Castel, otvorili diskoteku, koja je postala ne samo prva diskoteka u gradu, već i na čitavom Balkanu. Diskoteka je brzo dobila pupularni naziv Kod Laze Šećera, po jednom od osnivača - Lazaru Šećeroviću. Formalno, zbog nepostojanja privatne svojine u komunizmu, diskoteka se je pripadala Košarkaškom klubu Crvena Zvezda.

Na otvaranje diskoteke došla su najviđenija imena intelektualnog Beograda, među kojima su primećeni pozorišna rediteljka Mira Trailović, teatrolog Jovan Ćirilov, slikar Ivan Tabaković, a pesnik Dušan Matić je tada primetio:

Sada kada su ponovo počeli balovi, kod Naumovića i Šećerovića, znači da je komunizam počeo da kopni i dolazi neko novo doba.

Ova diskoteka je ubrzo postala glavna kulturna i zabavna destinacija grada, pa su u nju dolazila i velika svetska imena, poput Alena Delona, Pjera Kardena, Marize Berenson i Omara Šarifa. Osnivač diskoteke Šećerović i danas često ponavlja:

Beograd nikada nije bio provincija. Bio je velika kulturna metropola.

Odluka o zatvaranju diskoteke doneta je već naredne godine, od strane Vrhovnog saveta odbrane SFRJ, jer se procenilo da - kvari omladinu!

U kući u kojoj se nalazila prva balkanska diskoteka, danas je smešten Dom Jevrema Grujića. Ovaj muzej je otvoren za javnost 2015. godine i pored uspomene na nekadašnjeg vlasnika i njegovu porodicu, čuva i predmete od neprocenjivog značaja za srpsku istoriju: lične prepiske članova dinastije Obrenović, puške Hajduk Veljka i Tanaska Rajića, slike Uroša Kneževića, Stevana Todorovića, Uroša Predića i Paje Jovanovića...

Autor: redportal.rs

#Alen Delon

#Dom Jevrema Grujića

#Jevrem Grujić

#Muzika

#beograd

#diskoteka

#kk crvena zvezda