Predsednik SPS-a pred godišnjicu Martovskog pogroma podsetio na opasne težnje Prištine

Predsednik Skupštine Srbije i Socijalištičke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić kaže da je teška godišnjica pred nama - osamnaest godina od pogrom Srba na KiM 17. marta 2004. čiji je cilj bio etničko čišćenje Srba, koji međunarodna zajednica nikada nije osudila.

On dodaje da se od 1999. do danas vratilo manje od dva odsto Srba koji su proterani da žive na KiM , što je dokaz da je cilj Prištine Kosovo i Metohija bez Srba, a ne zajednički život sa njima.

- Pogrom je bio rezultat albanskog separatizma na Kosovu i želje za etničkim čišćenjem Srba i to nije bio jedini put, na žalost. Do danas ne znam da je iko odgovarao zbog toga što se desilo, da li su registrovani počinioci, da li je protiv ikoga pokrenuta optužnica i da li je iko osuđen. To govori o odnosu prema srpskih žrtvama u zločinima nad Srbima - istakao je Dačić.

On je naglasio da međunarodna zajednica nikada nije osudila pogrom Srba na KiM 2004. i da se njena politika prema KiM nikada nije promenila.

- Kosovo je njihovo čedo i oni su ih pomagali da se stvore i nikada ih neće dovoljno osuditi niti, izvršiti pritisak da se dođe do nekog kompromisa - smatra Dačić.

On ističe da se isto tako nije promenio odnos Prištine prema Srbima, jer se od 1999. do danas manje od dva odsto Srba koji su proterani se vratilo da žive na KiM.

- To je pokazatelj da je njihov cilj i dalje proterivanje i etničko čišćenje Srba, a ne zajednički život sa njima - naglašava Dačić.

Na pitanje o agresivnoj politici Prištine ya prijem u međunarodne institucije i NATO, a da je izgovor za takve zahteve dešavanja u Ukrajini, Dačić odgovara da je veoma teško u isto vreme govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine i gurati Kosovo u međunarodne organizacije.

- To je apsolutno suprotno jedno od drugog. Naš teritorijalni integritet je ugrožen. Nasilno je srušen bombardovanjem Srbije i mi te stvari svakako nećemo podržati. Samo se nadam da neće imati dovoljno podrške da tako nešto i realizuju - poručio je Dačić.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Dačić