Ne prestaju turbulencije u južnoj srpskoj pokrajini

Odavno ništa nije mirno na Kosovu i Metohiji. I Tači i Veselji su u Hagu, proces je u toku. Tači više nije predsednik privremenih institucija u Prištini i o tom upražnjenom mestu moraju da odlučuju ostali politički činioci.

Prema trenutnim špekulacijama, dva kandidata koja bi mogla da zamene Tačija na poziciji predsednika privremenih institucija u Prištini su Ramuš Haradinaj, koji ima podršku svoje Aljanse za budućnost Kosova, i Nehat Idrizi, bivši predsedavajući Sudskog saveta. Kada je u pitanju Haradinaj, postavlja se pitanje da li može da dobije podršku ostalih članova parlamenta, dok se veće šanse daju Idriziju za kog se smatra da je već krenuo u skupljanje potpisa.

Da bi neko nakon ostavke presdednika privremenih institucija došao na njegovo mesto bez izbora, potrebna mu je podrška čak 80 poslanika (od 120) i veliko je pitanje da li će doći do takvog konsenzusa, pre svega u ovako podeljenom društvu.

Takođe, vladajuća koalicija nema 80 potrebnih poslanika za izglasavanje predsednika, što je potvrdio i sam Avdulah Hoti, a kao teža, skuplja i dugotrajnija varijanta javljaju se izbori.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Haradinaj

#Hoti

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Srbija

#tači