Beogradska policija zaustavila je automobil u kome su bili osumnjičeni

Beogradska policija su uhapsila je momka i devojku, Đ.R.L.V. (30) i S. B. (22) kod kojih je zaplenjena rekordna količina nove vrste sintetičke droge - pinake, koja je bila zapakovana u folije od čokolade.

Kako je saopštio MUP Srbije, policija je zaustavila automobil u kome su bili osumnjičeni, a pregledom vozila u prtljažniku je nađen kofer sa čak 36 paketa sintetičkog kanabioida, droge poznatije pod nazivom pinaka.

- Za volanom automobila bio je Đ.R.L.V., dok je na mestu suvozača bila S. B. U gepeku je pronađeno 12.01 kilograma pinake u omotima od čokolade, dok je kod S.B. pronađena manja količina marihuane - navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Foto: mup srbije

Kako saznaju mediji, reč je o novoj vrsti droge.

- Pinaka se na tržištu pojavila pre desetak godina, kada je u Srbiji prvi put primećena. U poslednjih pet - šest godina sporadično se pojavljivala na našem tržištu u veoma malim količinama. Ova zaplena je definitivno najveća zaplena pinake u našoj zemlji - otkriva dobro upućeni izvor Kurira:

- To ukazuje da je ova, uglavnom retka droga, postala zastupljena na našem tržištu.

Sintetički kanabioid

Foto: mup srbije

On objašnjava da je reč o sintetičkoj drogi, poznatoj po nazivu "lažna marihuana".

- Pinaka je čista sintetička droga, koja je nekoliko stotina puta jača od marihuane. Reč je o izuzetno opasnom narkotiku koji ostavlja velike posledice po onoga ko je koristi, a može izazvati i trovanje - pojasnio je on:

- Droga imitira delovanje marihuane, ali za razliku od nje, nije prirodnog porekla. Upravo zbog toga što je sintetička i relativno nova, nepoznata su njena tačna dejstva na konzumente. Inače, u ovoj zapleni pronađena je u tablama, ali može se pojaviti i u drugim oblicima, u zavisnosti od kalupa - ističe izvor Kurira, a prenosi Pink.rs.

Autor: pink.rs / kurir.rs

#Nova vrsta

#beogradska policija

#droga

#uhapseni