U početku je bilo najteže

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković rekao je danas da mu je neizvesnost obeležila protekle dve godine pandemije korona virusa i dodao da se situacija polako smiruje te da se ove godine očekuje kraj pandemije.

- Zvonjava telefona, konstantno stizanje poruka u Viber grupi gde kolege pišu da nema više slobodnih kreveta ili nam pod hitno treba još respiratora, to je nešto što me prvo asocira na prethodne dve godine - rekao je Janković za K1 televiziju.

Govoreći o tome da li je prvi period u pandemiji bio najteži, on je rekao da je svakako u početku bilo najteže, jer je pre tačno dve godine na današnji dan primljen prvi kovid pacijent u opštoj bolnici u Subotici.

- Nešto kasnije je četiri pacijenata primljeno na Klinici za infektivne bolesti u Nišu, a zatim smo doživeli jedan medicinski tornado, jedan 'Armagedon'. U naredne dve-tri nedelje primili smo oko 1.000 pacijenata. Dolazili su pacijenti iz Kladova, Kraljeva, s Kosova, nije bilo koordinacije ni subordinacije - rekao je Janković.

On je otkrio da se u tom periodu plašio da će se urušiti čitav zdravstveni sistem, zato što je, kako je naveo, lečenje pacijenata koji nisu oboleli od korone, sem najhitnijih slučajeva, bilo zapostavljeno.

- Mi smo tokom vremena naučili kako da se organizujemo i da radimo sa PCR testovima, imali smo video konferencije sa lekarima iz Kine i Italije. Imali smo 13 revizija protokola i trudili se da sva pozitivna iskustva iz drugih zemalja uvrstimo u naš protokol. Kasnije je bilo sigurnije da budete u kovid ordinacijama sa kompletnom opremom nego u drugim, jer se tamo širio kovid - poručio je on.

Iskazao je uverenje da ne postoji nijedna porodica koja se nije suočila sa ovom bolešću na neki način.

- U Nišu je preminulo 12 mojih kolega. Preuzeo sam na sebe sav pritisak i objašnjavao javnosti šta se dešava u crvenim zonama, lekari su bili očajni i rizikovali su svoj život za nešto što nisu krivi. Društveni prisitak je bio ogroman, nisam čitao komentare, ali dešavalo mi se da mi sinovi i majka skrenu pažnju na nešto - kazao je Janković za K1.

Doktor je istakao da korona virus svakako nije više ista bolest.

- Idemo ka prirodnom smirivanju sitaucije, u ovoj godini će definitivno biti kraj korone u ovoj formi o kojoj pričamo, koja je poremetila socijalnu ravnotežu. Realno je proceniti da je više od polovine stanovništva u Srbiji bilo zaraženo, mnogi nemaju spoznaju da su preležali i to nam daje povoda da verujemo u kraj - ukazao je Janković.

Napomenuo je da je za očekivati da će do kraja meseca biti trocifren broj novozaraženih, sve više sporadičnih slučajeva, kao i da korona neće imati formu talasa.

- Imaćemo potpuno mirno proleće i leto - zaključio je dr Radmilo Janković.

Autor: Tanjug

#2022

#Korona virus

#dr Radmilo Janković

#korona

#kraj korone