Agroekonomista pozdravio mere Vlade Srbije

Cene hrane nastaviće da rastu i u narednom periodu zbog pandemije, energetske krize i situacije u Ukrajini, zato bi prioritetni zadatak naše države trebalo da bude da podrži poljoprivrednike tokom predstojeće sejne sezone, izjavio je danas agroekonomista Milan Prostran.

Pozdravio je mere koje je Vlada Srbije donela u cilju ograničavanja cena hrane i istakao da bi te kratkoročne mere trebalo da potraju bar do leta.

Foto: Unsplash.com/Melissa Askew / @melissaaskew

- Pomoći poljoprivrednicima je sada po meni broj jedan zadatak, da oni poseju, mi imamo dva miliona hektara koje bi trebalo sada da posejemo, dakle njih treba ovoga puta podržati da bi oni svojom proizvodnjom podržali pre svega sve nas koji moramo da jedemo svaki dan - rekao je Prostran za Tanjug.

Podseća da cene hrane rastu već godinu dana, a da su dodatno počele da rastu sa rastom cena energenata.

Prostran ističe da je to uticalo na rast inputa koji ulaze u cenu koštanja hrane, posebno mineralna đubriva, sredstva za zaštitu bilja, nafta.

- FAO već čitavih nekoliko meseci upozorava na taj cenovni trend i on se neće skoro zaustaviti - kaže Prostran, dodajući da Nemačka ima procenu da će za sedam odsto nastaviti da raste cena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Foto: Unsplash.com/Shelley Pauls / @shelleypauls

- Bavim se ovim sektorom nekih 50 godina, pamtim neka četiri krizna perioda, ali ovakav cenovni skok i udar, pre svega na stanovništvo, ne pamtim. Kriza je zaista ozbiljna - rekao je Prostran.

Smatra da bi pored mera koje je Vlada Srbije donela, država trebalo da ima i dovoljnu količinu rezervi pšenice, kukuruza, svinjskog mesa, mleka u prahu, kao i soli, pirinča, pasulja.

- To čini tržište mirnijim i moramo se pripremiti i da obezbedimo, kao agrarna zemlja, svoje stanovništvo dovoljnim količinama hrane - zaključio je Prostran.

Autor: Tanjug

#Milan Prostran

#agroekonomija

#cene hrane će nastaviti da rastu

#kukuruz

#pšenica