Šef diplomatije EU rekao da obe strane moraju ispuniti dogovoreno

Šef diplomatije EU Žosep Borelj, ponovio je danas poziv Kosovu da primeni dogovor postignut u dijalogu Beograda i Prištine o formiranju Zajednice srpskih opština.

Borelj je u pisanom odgovoru na pitanje evropske poslanice Dominik Bild da li će EU apelovati na Kosovo da ispuni dogovoreno Briselskim sporazumom odgovorio da je EU očekuje da sve dogovoreno bude i sprovedeno u delo.

- Svi sporazumi u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz podršku EU zaključeni su u dobroj veri od strane svih uključenih strana. EU konstantno podseća obe strane na njihove neispunjene obaveze iz dijaloga i očekuje da će svi sporazumi iz dijaloga biti u potpunosti sprovedeni. To takođe uključuje i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom - napisao je Borelj.

Na pitanje poslanice Bild o životnim uslovima srpske manjine na KiM, Borelj kaže da je rešavanje potreba nevećinske zajednice kosovskih Srba "važan element za aktere EU na Kosovu", uključujući Kancelariju EU na Kosovu, specijalnog predstavnik EU na Kosovu i Misiju Euleks.

- Kao deo svog mandata, Specijalni predstavnik EU na Kosovu kontinuirano zagovara zaštitu i unapređenje prava nevećinskih zajednica. Kroz IPA fond EU doprinosi stabilnom multietničkom društvu i podržava uključivanje nevećinskih zajednica i ranjivih grupa u kosovsko društvo - napisao je Borelj.

On je zaključio da EU kroz IPA podržava kosovske vlasti u naporima da ojačaju vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Borelj

#Evropska unija

#visoki predstavnik

#šef diplomatije eu