Drenovac i Nekodim

kako prenosi portal Kossev, juče ujutru na praznik Sva Tri Jerarha obijena je Crkva Svetih Vrača u selu Drenovce kod Kosovske Kamenice i iz nje je odneta odneta određena suma novca. Kosovska policija je u svom 24-časovnom izveštaju zabeležila da se radi o crkvi iz opštine Ranilug.

Kancelarija za KiM za crkvu u Drenovcu navodi da je obijena pajserom, a polomljena vrata na hramu primetio je crkvenjak.

Prethodno polomljena su sva stakla na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u Selu Nekodim kod Uroševca.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju/Kancelarija za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju beleži da je ovo šesti napad na hramove SPC na Kosovu i Metohiji od početka godine.

U toku januara dogodila se serija obijanja crkava u Zubinom Potoku.

Kancelarija za KiM je istovremeno i upozorila i da je za vikend zabeleženo i ispisivanje pogrdnih grafita na osnovnoj školi Braća Aleksić u selu Rabovac kod Lipnja. Kako navodi Kancelarija za KiM:

Alarmantan je podatak da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na КiM, u odnosu na isti period prošle godine.

Podstrek za incidente je, tvrdi dalje ova institucija, to što kosovski političari i dalje stavljaju do znanja da neće sprovesti sudske odluke o povraćaju zemlje manastiru Visoki Dečani.

O odnosu Prištine prema građenju mirnog suživota i verske tolerancije i vrednostima za koje se zalažu najslikovitije govori primer da se njihovi lideri javno hvale obnovom kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, ali da ni rečju nismo čuli osudu napada na hramove SPC. Napadi koji ugrožavaju mir srpskog naroda na Кosovu i Metohiji moraju se najstrože osuditi i od strane međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru КiM, a počinioci ovakvog zlodela se moraju adekvatno sankcionisati, jer je to jedini način da se ekstremizmu stane na put.

Autor: kossev.rs

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#crkve

#krađa

#obijanje

#razbijanje