Postoji jedna stvar koja ohrabruje 👇🏻

Zamenik direktora UKC Niš dr Radmilo Janković je kaže da je situacija kompleksna i da se suočavamo sa plimom zaražavanja, jer imamo soj korone koji je izuzetno virulentan.

- Ovom soju je potrebno tek nekoliko sekundi da pređe sa jedne osobe na drugu. Dovodi do zaražavanja velikog broja ljudi i onih prethodno inficiranih i vakcinisanih. Moja projekcija sa početka meseca je bila 20.000 ili 30.000 zaraženih - naveo je Janković za Pink.

On je ponovio zbog čega misli da su brojke mnogo strašnije nego što zvanično znamo, ali je izdvojio i jednu stvar koja ohrabruje.

Kada je u pitanju omikron soj, dr Janković ga je nazvao "plimom".

Foto: Pink.rs/Pink.rs

- Moja prognoza je bila da ćemo potvrđenih imati 20.000-30.000 i to jeste realna situacija, to su novoregistrovani ali ne i novozaraženi. Prvenstveno jer se virus širi među mlađom populacijom koja nije disciplinovana i ima manje simptome, oni izbegavaju i zbog izolacije da odu na testiranje. Taj strašan broj, na sreću, ne preslikava se kao u prethodne dve godine - kazao je Janković.

Govoreći o hospitalizaciji kovid pacijenata, on je istakao da je vuhanski soj davao je takvu kliničku sliku da je 20 do 25 odsto zaraženih moralo u bolnicu, svaki peti je morao da bude hospitalizovan.

- Kasnije sa drugim sojevima kao što je delta, procenat je bio malo ispod deset, osam do deset odsto. Sada je taj procenat, na ovoliki broj zaraženih, ispod jedan odsto. Svaki stoti mora u bolnicu - rekao je on.

Autor: Pink

#dr Radmilo Janković

#korona

#koronavirus

#omikron soj

#virus