U hramu Svetog Save, kao i u drugim hramovima, biće pročitana poslanica koju tradicionalno poglavar SPC upućuje povodom rođenja Isusa Hrista, najradosnijeg hrišćanskog praznika

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfitije služiće povodom Božića, koji se danas obeležava po starom kalendaru, liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru. 

U hramu Svetog Save, kao i u drugim hramovima, biće pročitana poslanica koju tradicionalno poglavar SPC upućuje povodom rođenja Isusa Hrista, najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Patrijarh Porfitije je u Božićnoj poslanici poručio Srbima na Kosovu i Metohiji, srpskoj "duhovnoj i nacionalnoj kolevci", da Crkva zna za njihova iskušenja i da će uvek biti uz njih.

Takođe, u poslanici je pozvao sve na „pridržavanje razumnih mera i preporuka” nadležnih institucija protiv širenja koronavirusa ali i "podsetio sve i svakog na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudskih sloboda".

- Svaki pravoslavni dom postaje mali Vitlejem u kojem nas prožima smisao badnjaka i toplina slame, u kojem zajedno pevamo uzvišenu pesmu: Rođenje tvoje, Hriste Bože naš, obasja svet svetlošću razuma - dodao je patrijarh.

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Autor: redportal,rs

#Božić

#Hram svetog Save

#Patrijarh Porfirije

#liturgija