Ovo je našim lekarima omogućilo da provode manje vremena u kovid zoni

U kliničkom centru Dr Dragiša Mišović, doktori prethodnih par meseci imaju priliku da koriste hologramske naočare pomoću kojih su u mogućnosti da pregledaju pacijenta na daljinu i tako se zaštite. Ove naočare nisu skupe, međutim, u Srbiji ih ima samo 7. U emisiji Beogradska hronika, gost je bio profesor dr Predrag Stevanović koji je objasnio sve prednosti ove moderne tehnologije.

Hologramske naočare su kreirane inovativnim tehnologijama i veštačkom inteligencijom koja mapira prostor u kom se nalazi osoba sa naočarima i koja taj prostor pamti. Kako objašnjava profesor dr Predrag Stevanović, projektuju se i hologramski snimci i koji se unose u sam uređaj.

- Mi smo u aprilu mesecu došli na ideju da ih koristimo u kovid zoni, da bi smo smanjili vreme boravka lekara u ovoj zoni - rekao je profesor.

Pomoću ovih naočara, doktori ispred sebe mogu da vide holograme i slike u 3 dimenzije, kao što su snimci skenera i rendgena. S obzirom da su naočare kreirane pomoću veštačke inteligencije, one pamte prostor i prepoznaju kada doktor dodje u posetu određenom pacijentu i tako projektuje upamćene hologramske slike. A sve što ispred sebe vidi doktor koji nosi naočare, vide i kolege koje nisu u istoj prostoriji što je kod našim lekarima omogućilo da provode manje vremena u kovid zoni:

- Mi smo upravo tu prednost iskoristili da ne moraju svi lekari da ulaze u kovid zonu, već da uđe anesteziolog, a mi van kovid zone diskutujemo o pacijentima sa njim i odlučujemo u kojem pravcu će ići terapija. Tako skraćujemo vreme boravka lekara u kovid zoni, a s druge strane, donosimo kvalitetnije odluke, jer više nas diskutuje o istom problemu.

Kako kaže profesor, moguće je da lekari budu u komunikaciji sa kolegama koji nisu u istoj bolnici, pa ni u istoj zemlji.

- Kovid je pored negativnih strana koje je doneo, napravio i neverovatan zamah nauke u svim disciplinama. Recimo, Dženeral elektrik je plasirao u velikom broju bolnica u Americi se koristi telemetrija. Uređaj koji na distancu šalje brojne parametre koje meri na pacijentu - dodaje dr Stevanović.

Autor: redportal.rs

#Dr Dragiša Mišović

#doktor

#hologramske naočare

#lekar