Dvadeseta godišnjica izbora koji su bili uvod u 5. oktobar

Tog dana je skoro 5.000.000 građana izašlo na izbore, dok je više od polovine glasalo za Vojislava Koštunicu, odnosno kandidata Demokratske opozicije Srbije.

Ovim izborima prethodio je rat na Kosovu i Metohiji, eliminacija političkih neistomišljenika, kao i sve sveće jedinstvo opozicije koje je kulminiralo stvaranjem DOS-a.

Iako Koštunica i Milošević nisu bili jedini kandidati na izborima, bili su jedini koji su mogli da postignu ozbiljniji politički rezultat. Tako je i bilo.

Vojislav Koštunica osvojio je 50,24%, a Milošević 37,15% glasova. Ovakvi rezultati u prvom krugu su značili smenu Miloševića, što nije bio slučaj neposredno nakon izbora.

Savezna izborna komisija kao krovno telo za održavanje izbora je tek nakon dva dana objavila preliminarne glasove, po kojima je Koštunica imao više od Miloševića, ali ne i natpolovičnu većinu potrebnu za pobedu. Konačni rezultati su utvrdili da je Koštunica osvojio 48%, a Milošević 40% glasova, što je pokrenuo talas narodnih protesta širom zemlje.

Nakon što je Savezni ustavni sud, 4. oktobra, poništio prvi krug izbora i odlučio da se poništava ceo izborni proces, usledio je 5. oktobar i masovno okupljanje građana, koji su 6. oktobra dočekali da se Slobodan Milošević obrati i prizna izborni poraz.

Autor: redportal.rs

#2000

#5. oktobar

#DOS

#Izbori

#SPS

#Slobodan Milošević

#Vojislav Koštunica