Pogađa žene i muškarce

Kako prenosi portal Mondo, sledeće kalendarske godine žene će moći da idu u starosnu penziju sa 63 godina i četiri meseca života, umesto 63 godine i dva meseca, koliko je bilo potrebno za penzionisanje u 2021. godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

Sa druge strane uslovi za odlazak u starosnu penziju za muškarce ostaju isti, te će sledeće godine za njih biti sve po starom, što znači 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu.

PREVREMENA PENZIJA

Kada je u pitanju preveremena penzija, od naredne godine se granica pomera i za žene i za muškarce. Muškarci su ove godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina. Sledeće godine će moći da idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i 6 meseci.

Što se tiče žena, uslov za njih ove godine je bio 58 godina i 4 meseca. Uslov je da imaju minimum 39 godina i 4 meseca staža. Za sledeću godinu će to biti 39 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 59 godina.

Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom 45 godina redovno uplaćivali doprinose.

Bitno je naglasiti da prevremena penzija košta, odnosno da se penzija umanjuje za 0.34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja, a najviše za 20,5 odsto od ukupne penzije. To u praksi znači da biste umesto pune penzije od 30.000 dinara, u slučaju da želite da odete u penziju tri godine ranije, mesećno dobijali 3.700 dinara manje, odnosno stizala bi vam penzija u iznosu od 26.300 dinara.

Izmene o penzionisanju su prethodnih godina donele i mnoge zemlje u regionu i u svetu, među kojima su Crna Gora, Hrvatska i Poljska, gde će u narednih deset godina njihovi najstariji građani će moći u penziju sa navršenih 67 godina. Slične promene najavljuju i Velika Britanija i Finska koje žele da povećaju starosnu granicu na 68 godina.

Autor: mondo.rs

#1. januar

#osiguranje

#penzije

#penzionisanje

#pomeranje

#starosna granica