Poznato i referendumsko pitanje

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je večeras referendum o promeni Ustava Srbije za 16. januar.

Dačić je raspisao referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije, nakon završetka posebne sednice parlamenta.

Referendumsko pitanje glasi: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?".

Većina poslanika izrazila je uverenje da će građani Srbije na referendumu izglasati promene Ustava, jer su one na prvom mestu u interesu građana, a ne stranih interesa, čulo se tokom petočasne rasprave u Parlamentu u kojoj je učestvovala i ministarka pravde Maja Popović.

Popović je na kraju sedice koja je trajala šest sati pozvala poslanike da glasaju za akte koji će omogućiti promenu Ustava.

Ministarka pravde Maja Popović izrazila je danas očekivanje da bi današnja rasprava u parlamentu, kvalitetni argumenti za i protiv akta o promeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, mogli da podstaknu građane da odluče da izađu na referendum, a potom i da glasaju za ustavne promene.

Predsednica Odobra za ustavno pravo i zakonodavstvo, Jelena Žarić Kovačević, takođe je ocenila da je rasprava ujedno i poziv građanima da se zainteresuju da učestvuju u ovako važnom procesu promene Ustava.

Autor: tanjug.rs

#Srbija

#Ustav

#referendum