Odluka o podizanju spomenika sprovedena nakon 100 godina

Spomenik Kralju Petru Prvom Karađorđeviću danas je svečano otkriven u Subotici, u prisustvu ministarke za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, Darije Kisić Tepavčević, i gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, kako prenosi RTV.

Odluka o podizanju spomenika doneta je još pre jednog veka, ali ta odluka tada, zbog velike ekonomske krize nije realizovana.

Jeste međutim vek kasnije, i to zahvaljujući složnoj odluci svih odbornika Skupštine Grada Subotice, koja je pored podizanja spomenika Kralju Petru podrazumevala i podizanje spomenika nekadašnjem gradonačelniku Karolju Birou i biskupu Ivanu Antunoviću.

IZVOR: TW / @PetarRakovic024

- Veoma mi je drago što danas zaista zajedno čuvamo njegov pomen. Što smo odluku o podizanju ovog spomenika doneli u punom saglasju i jedinstvu, baš kao što su to Subotičani učinili i na sednici Skupštine od 20. juna 1920. godine - rekao je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

U vreme vladavine kralja Petra Srbija je doživela svoje najslavnije trenutke, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević, dodajući da se i dan danas pamte veličanstvene pobede u Balkanskom i Prvom svetskom ratu, kao i oslobođenje Stare Srbije od Osmanske vladavine.

- Narod ga je upamtio kao skromnog čoveka, koji je zajedno sa njima, sa svojom vojskom i oficirima preživeo sve strahote albanske golgote u jesen i zimu 1915-16. godine. Svima nam je u amanet ostavio da uvek budemo na strani slobode, pravde i mira, štiteći pre svega interese svoga naroda i svoje zemlje - dodala je Darija Kisić Tepavčević.

Spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Subotici, delo je akademskog vajara Zorana Ivanovića.

Autor: rtv.rs / redportal.rs

#darija

#novi spomenik subotica

#spomenik kralju petru

#subotica

#subotica spomenik