Uspešna vakcinacija i efikasna organizacija 😊

Šef tima za imunizaciju u Regionalnoj kancelariji SZO za Evropu dr Data Sidarta pohvalio aktivnosti Ministarstva zdravlja u cilju kontrole epidemije COVID-19.

Posebno je istakao proces imunizacije u Srbiji, koji je zahvaljujući velikom trudu zdravstvenih radnika izuzetno dobro sproveden i efikasno organizovan.

- Srbija je uradila odličan posao kada je u pitanju vakcinacija protiv COVID-19 i treba da zahvalimo svima na naporima koji su do sada uloženi - i zdravstvenim radnicima i donosiocima odluka - na snažnom liderstvu i posvećenosti - rekao je Sidarta tokom sastanka sa ministrom zdravlja dr Zlatiborom Lončarom.

On je dodao da nedavna istraživanja SZO-a i ECDC-a pokazuju da je vakcinacija protiv COVID-19 do sada spasla skoro pola miliona života kada je reč o osobama starijim od 60 godina u 33 zemlje evropskog regiona SZO.

Foto: EPA-EFE/Christophe Petit Tesson

- SZO će nastaviti da podržava Srbiju u naporima da spase što više života vakcinacijom koja je dostupna svima, ali i kroz dalju promociju javnozdravstvenih mera - istakao je dr Sidarta. Ministar Lončar naglasio je da je dolazak Sidarte u našu zemlju još jedna potvrda da je Srbija procesu imunizacije pristupila maksimalno odgovorno i odlučno, jer je imunizacija jedini način da se virus stavi pod kontrolu i savlada.

- Zahvalni smo direktoru SZO za Evropu dr (Hansu) Klugeu što je ispunio svoje obećanje i u našu zemlju poslao tim stručnjaka za imunizaciju, predvodjen dr Sidartom. Želimo da razmenimo iskustva i primere iz uspešne prakse drugih zemalja primenimo u Srbiji, kako bismo dodatno podigli obuhvat vakcinisanih gradjana naše zemlje. Činjenica je da ne postoji drugi način da se ovaj opaki i nepredvidljivi virus savlada, a iskustvo dr Sidarte će nam u tom cilju biti dragoceno - istakao je ministar Lončar.

Autor: Tanjug

#Srbija

#vakcinacija