Reč je o jednom od najvećih pojačanja taktičke moći Vojske Srbije poslednjih godina

"Jedan hitac - jedan uništeni neprijateljski tenk" - fraza je kojom se najčešće opisuje snaga prenosnog protivoklopnog raketnog sistema "kornet", ruske proizvodnje.

Isporuka ovih raketa potvrđena je posle susreta predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, a reč je o jednom od najvećih pojačanja taktičke moći Vojske Srbije poslednjih godina.

Foto: Tanjug AP

Sistem "kornet" smatra se samim vrhom svetske protivtenkovske i protivoklopne raketne tehnike, a primenu u Vojsci Srbije naći će u pešadijskim jedinicama.

Ovim ubojitim sredstvom biće naoružano domaće borbeno oklopno vozilo "miloš", koje je od nedavno u jedinicama. Ruski "ubica tenkova" trebalo bi da zameni domaću protivoklopnu raketu "maljutka", koja čak i u modernizovanoj verziji više ne može da izdrži izazove sadašnjice.

Vođena raketa "kornet" kalibra 152 milimetra, prema zvaničnim performansama, ima domet do osam kilometara, a probija oklop deblji od metra.

Efikasno se koristi za uništavanje bunkera i utvrđenih objekata i oklopnih vozila i druge tehnike. Radi po principu "ispali i zaboravi", a dejstvuje sa postolja, ali i sa vojnih vozila.

Nabavka ovog sistema za Vojsku Srbije nastavak je partnerstva Rusije i Srbije definisanog sporazumom o vojnotehničkoj saradnji. Iako nije reč o strateškom, već o taktičkom odbrambenom naoružanju, najava nabavke "korneta" izazvala je novi talas optužbi i pretnji u regionu, posebno u Hrvatskoj i Federaciji BiH.

Modernizacija VS, ponovo se proglašava "ratnim bubnjevima" koji se oglašavaju iz Beograda.

U regionalnim kvazianalizama, međutim, prenebregava se činjenica da sve države regiona vode dosad neviđenu trku u naoružavanju.

U njoj prednjače članice NATO, koje modernizaciju Srbije i njenih oružanih snaga koriste kao alibi za nabavku savremenih borbenih aviona, helikoptera, artiljerije...

Hrvatska je sa Francuskom upravo "pogodila" nabavku lovačkih aviona "rafal", a ovaj posao usledio je posle kupovine helikoptera "blek hok". Ubrzano se modernizuju i armije Rumunije i Bugarske, kao i Mađarske.

Jeftin, a efikasan

Prema svojoj nameni, "kornet" je jeftina raketa. Iako se cena jednog borbenog kompleta (lanser, nišanske sprave, termovizija...) meri stotinama hiljada evra, jedan ovakav projektil dovoljan je za uništenje tenkova i vozila višemilionske vrednosti.

Prema svim merilima, "kornet" je jeftiniji od zapadne i izraelske konkurencije, s tim što mu je borbena moć podjednaka ili veća.

Autor: R. Dr.

#Kornet-EM

#Miloš

#Vladimir Putin

#aleksandar vučić

#oklopno vozilo

#sistem kornet

#ubica tenkova