Vrt zatvoren i naložene su mere zaštite

Virus ptičjeg gripa otkriven je pre desetak dana u privatnom zoo-vrtu kod Vrnjačke Banje. Nekoliko ptica je uginulo, a ima još zaraženih. Zbog toga je ovaj vrt zatvoren i naložene su mere zaštite kako se virus ne bi proširio. Vlasnik ovog zoo-vrta negirao nam je da je kod njega pronađen virus i da su ptice uginule.

- Reč je o privatnom zoo vrtu kod Vrnjačke Banje. Vlasnik je prijavio uginuće labudova, u dva navrata po dva labuda. Nakon toga je izvršeno uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje. I potvrđen je uzročnik ptičjeg - gripakaže Mišo Kolarević, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta (VSI) u Kraljevu.

Kolarević kaže da su nakon toga krenuli u detaljno ispitivanje životinja u ovom zoo vrtu i da je potvrđeno još pet slučajeva zaražavanja ptica.

- Obolele ptice i one koje su bile u neposrednom kontaktu sa njima su uklonjene. Sledi jedan širi obim ispitivanja u samoj populaciji kako bi smo utvrdili kojoj je meri virus prisutan. Iz Uprave za veterinu su naložene mere kako u samom zoo vrtu, tako i u okolnim mestima, da bi se zaustavilo dalje širenje - rekao je Kolarević, piše Blic.

Autor: blic.rs

#Srbija

#pticji grip

#vrnjacka banja