Dilema više ne bi trebalo da bude

Pitanja je mnogo, a odgovora malo. Zbunjeni su i zaposleni i poslodavci, jer pravila za otvaranje bolovanja usled pandemije diktira virus.

- Koleginica je 2 ili 3 nedelje bila odsutna i bila je plaćena sto odsto, pošto joj je još 1 član porodice oboleo, morala je da bude kod kuće s tim u vezi primala je platu 65 odsto - odnosno postavila se dilema da li treba da primi platu u iznosu od 65 ili 100 odsto - kaže direktor Sedme beogradske gimnazije Miroslav Markićević.

Oni koji su se zarazili COVID-19, oni koji su izolaciji ili samoizolaciji, a za to imaju rešenje, primaju 100 posto zarade, kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika.

Prema njenim rečima, ako je bolovanje duže od mesec dana, 65 odsto zarade snosi RFZO, a ostatak od 35 odsto država.

U privatnom sektoru poslodavci postupaju u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. Ne isplaćuju svi punu platu tokom bolovanja, već se odlučuju za 65 odsto, što je zakonska obaveza.

- Ono što trenutno važi u privatnom sektoru, to je da najveći broj negde oko 80 odsto zaposlenih prima 65 odsto naknade za bolovanje, a negde oko 20 odsto privatnih poslodavaca isplaćuje 100 odsto naknade - kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Sa početkom školske godine javljali su se sporadični slučajevi ili sumnje na koronavirus kod učenika. U tim okolnostima ceo razred mora u izolaciju, a to otvara novu dilemu za roditelje: imaju li u tom slučaju pravo na bolovanje.

- Naravno da imaju pravo ukoliko je dete potencijalni kliconoša. Roditelj dobija potvrdu od škole ili od predškolske ustanove, zatim tu potvrdu nosite sanitarnom inspektoru, sanitarni inspektor daje svoje mišljenje i onda nadležni lekar otvara bolovanje - kaže Olga Vučković Kićanović, pravnik, stručnjak za radno pravo.

Poslodavci mogu da kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu urede veću naknadu zarade u slučaju odsustva zbog privremene sprečenosti za rad od naknade koja je propisana Zakonima o radu ili o zdravstvenom osiguranju.

Autor: Javni servis / redportal.rs / Kurir.rs

#koronavirus

#kovid

#plata

#primanja