Na sednici Kriznog štaba usvojene su dve nove mere.

Na sednici Kriznog štaba usvojene su dve nove mere. Prva je, kako je i planirano, jesenji raspust koji je produžen za tri dana, pa đaci neće ići u školu od 6. do 14 novembra, zajedno sa vikendima. Druga mera, koja je juče usvojena, jeste da se kovid propusnice uvode od 20 sati, umesto od 22 sata, kakav je slučaj bio do sada, što će važiti osim za ugostiteljske objekte, ali i za kockarnice, kladionice i slot klubove.

Drugo, važno za ugostitelje je da će moći da rade bez ograničenja, a kovid propusnice će važiti od 20 sati do momenta zatvaranja lokala. Mera koja već postoji, a koja će nastaviti aktivno da se primenjuje jesu pojačane kontrole i inspekcije.

- Ove mere će dati veći efekat nego one koje su bile na snazi ranije i što se tiče zaražavanja i što se tiče motivacije ljudi, da se više vakcinišu, naročito se to odnosi na mlade - kaže u razgovoru za Blic prof. dr Radmilo Janković.

On smatra da je ciklus zaražavanja intenzivan u školama, i to što će deca biti van nastave u kontinuitetu 10 dana je svakako značajno, jer će na taj način zaštititi i starije sugrađane koji se uglavnom zaražavaju od dece.

- Teško je proceniti kada će broj pasti ispod 3.000, jer svakako i sa tim brojem situacija nije pod kontrolom. Mi bismo delimično mogli da budemo zadovoljni kada bi broj pao ispod 1.000, a idealno bi bilo ispod 500, jer onda bi i bolnice bile rasterećenije i imali bismo mirniju situaciju - smatra profesor Janković.

Autor: redportal.rs

#koronavirus

#krizni štab

#nove mere