Pokazatelj EBITDA iznosi 38,2 milijarde dinara i takođe je višestruko uvećan

U 3. kvartalu 2021. godine NIS grupa je dodatno poboljšala finansijske i operativne rezultate, a u prvih 9 meseci ove godine neto dobit je iznosila 13,3 milijarde dinara, dok je u istom periodu 2020. zabeležen gubitak od 8,3 milijarde dinara, saopštio je NIS.

Iz kompanije navode da istovremeno pokazatelj EBITDA iznosi 38,2 milijarde dinara i takođe je višestruko uvećan, jer je u istom lanjskom periodu iznosio 10,4 milijarde dinara.

Ovi rezultati ostvareni su zahvaljujući boljim makroekonomskim okolnostima, pre svega višim cenama nafte i oporavkom potražnje, kao i sprovođenjem programa mera za unapređenje operativne efikasnosti i finansijske discipline na svim nivoima NIS grupe, ističe se u saopštenju.

Foto: nis.rs/NZ

Kada je reč o cenama nafte, navodi se da je prosečna cena nafte brent u 9 meseci ove godine bila 67,7 dolara za barel, što je za 66 odsto više u odnosu na period januar-septembar 2020.

NIS grupa je u 2021. godini nastavila sa ulaganjima u kapitalne projekte i investirala 13,1 milijardu dinara.

Ukupna zaduženost grupe prema bankama smanjena je za 7 odsto u poređenju sa prvih 9 meseci prošle godine.

Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda iznose 155,7 milijardi dinara, što je za 18 odsto više u poređenju istim prošlogodišnjim periodom.

NIS je u 3. kvartalu akcionarima na ime dividende za 2020. godinu isplatio 1.001.190.856 dinara.

Što se tiče operativnih pokazatelja, za prvih 9 meseci ove godine proizvodnja nafte i gasa je iznosila 890.000 uslovnih tona, u rad su puštene 34 naftne bušotine, dok je obim prerade sirove nafte i poluproizvoda bio 2,867 miliona tona, što je za 9 odsto više u odnosu na isti lanjski period.

U saopštenju se navodi da su u Rafineriji nafte Pančevo proizvedene prve količine evrodizela sa biokomponentom i otpremljene na tržište Rumunije.

Foto: nis.eu/promo

Ukupan obim prometa naftnih derivata bio je 2,901 miliona tona, što je za 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Istovremeno, NIS je nastavio sa razvojem i unapređenjem usluga, pa je potrošačima omogućeno plaćanje računa za komunalne usluge na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama, uz pomoć IPS QR koda čiji je izdavalac Narodna banka Srbije.

Unapređeni su i rezultati u oblasti HSE-a (Health, Safety, Environment), pa je indikator povreda sa izgubljenim danima (LTIF) smanjen za 21 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

NIS je i ove godine nastavio sa podrškom zajednici i u okviru programa Zajednici zajedno opredelio 107,5 miliona dinara za ekološke projekte koji će biti realizovani u 12 partnerskih gradova i opština širom Srbije.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev kaže da je posle prošlogodišnje krize izazvane pandemijom COVID-19 2021. godina za NIS bila period stabilizacije.

Foto: NIS/NZ

- Zbog toga ulažemo značajne napore kako bismo dodatno unapredili operativnu efikasnost i očuvali finansijsku disciplinu. Naš program mera dao je efekat od 1,8 milijardi dinara na pokazatelj EBITDA u 9 meseci ove godine - rekao je on.

Dodao je da se na ovaj način, uz dalja ulaganja u modernizaciju NIS-a, postavljaju čvrste osnove za dalji razvoj i ostvarenje strateških ciljeva kompanije.

Autor: Tanjug

#NIS petrol