Novi komandant KFOR-a odgovorio na pitanje kako će reagovati ako ROSU opet upadne na SEVER

Prema pisanju Blica, mađarski brigadni general Ferenc Kajari, novi komandant Kfora, izjavio je da bi za raspoređivanje snaga KBS na severu Kosova bilo potrebno njegovo odobrenje kao komandanta Kfora.

Kajari je rekao da je trenutna bezbednosna situacija stabilna, a na pitanje kako će Kfor reagovati ako pripadnici Specijalne policije takozvanog Kosova ponovo intervenišu na severu, izjavio je da ne želi da spekuliše o hipotetičkim scenarijima.

- Misija KFOR koju vodi NATO postoji od 1999. godine. Istovremeno, Češka, Poljska i Mađarska postale su članice NATO. Od tada su, kao što znate, mnoge druge zemlje, uključujući Crnu Goru i Severnu Makedoniju, takođe pristupile NATO. Bezbednosna situacija Zapadnog Balkana je važna za ceo evroatlantski region, a od posebnog je značaja za zemlje u okruženju. Trenutno, KFOR se sastoji od više od 3.700 vojnika iz 28 NATO saveznika i partnera. Ovo jasno ilustruje čvrstu, kolektivnu posvećenost NATO regionalnoj bezbednosti i stabilnosti - rekao je general za Kosovo onlajn.

On napominje da Kfor ima dugogodišnju, odličnu saradnju sa Vojskom Srbije, na svim nivoima odgovornosti.

- Govorim redovno sa načelnikom odbrane Srbije – generalom Milanom Mojsilovićem koristeći dobro uspostavljenu liniju komunikacije koju su uspostavili moji prethodnici na čelu KFOR-a. Kfor će nastaviti da blisko sarađuje i sa Vojskom Srbije i sa Kosovskim bezbednosnim organizacijama na obezbeđivanju bezbednosti širom Kosova. Tako će se sinhronizovane patrole sa Vojskom Srbije nastaviti duž administrativne granice - objasnio je.

General napominje da takozvane Kosovske bezbednosne snage, prema ranijem dogovoru, moraju da budu ovlašćene od komandanta Kfora pre bilo kakvog raspoređivanja na severu Kosova.

- Kosovska policija može slobodno da se kreće po celom Kosovu. NATO očekuje da lokalne institucije nastave da se pridržavaju tog sporazuma. U svojim prvim nedeljama sastao sam se sa ključnim rukovodiocima institucija na Kosovu, koji su me uverili da će pre bilo kakve akcije postojati odgovarajuća koordinacija sa Kforom i da će raspoređivanje KBS-a na severu Kosova i dalje biti zasnovano na prethodnom obaveštenju i odobrenju od strane komandanta Kfora - zaključio je Kajari.

Autor: blic.rs / redportal.rs

#KFOR

#Kosovo

#NATO

#Sever Kosova

#komandant kfora

#mađarski general

#metohija