I to od januara do septembra

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je od januara do kraja septembra ove godine za 7,3 posto u odnosu na isti period 2020, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

U odnosu na prosek 2020. godine, industrijska proizvodnja je u posmatranom periodu povećana za 8,9 procenata medugodišnje.

Samo u septembru, domaća industrija je zabeležila rast od 1,4 posto na godišnjem nivou, dok je u odnosu na avgust, prema desezoniranim podacima, opala za 1,2 procenta, pri čemu je pad u prerađivačkoj industriji iznosio 3,3 odsto.

Posmatrano po sektorima, u septembru je na godišnjem nivou registrovan rast u rudastvu od 51,8 post, dok je pad ostvaren u prerađivačkoj industriji od 1,5 procenata i snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji od 7,1 posto.

Prema statističkim podacima, prošlog meseca proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, porasla za 11,8 odsto, a kapitalnih proizvoda, za 0,2 procenta u odnosu na septembar prošle godine, dok je pad zabeležen u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,4 posto, proizvodnji energije za 3,9 i proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 22,1 procenat.

Industrijska proizvodnja u septembru je u odnosu na prosek 2020. godine, bila za 50 posto veća, prema desezoniranim pokazateljima.

Autor: Tanjug

#Industrija

#rast