Inicijativu pokrenula je gradska opština Vračar

Na sednici Skupštine grada beograda danas je usvojena inicijativa da se na Skveru Milene i Gage postavi spomen-ploča poznatom glumačkom paru Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, saopštila je predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović.

Inicijativu da se postavi spomen-ploča na skver na uglu Mileševske ulice i Cara Nikolaja u Beogradu pokrenula je Gradska opština Vračar.

Radulovićeva je podvukla veliki značaj čuvanja sećanja na glumce koji su ostavili veliki pečat na domaćoj glumačkoj sceni, zahvaljujući mnogobrojnim kultnim filmovima, TV serijama, pozorišnim predstavama.

- Milena Dravić i Dragan Nikolić predstavljaju neraskidiv deo našeg grada i njihov kulturni doprinos je nemerljiv. Pre svega, postavljanjem spomen-ploče, Vračarci, ali i svi Beograđani ostaće povezani na jedan način sa legendama koje su volele svoj Beograd i svoj glumački poziv - rekla je Radulović.

U inicijativi Opštine Vračar stoji da su građani Vračara na ovakav način odali počast glumačkom bračnom paru, koji su bili i stanovnici ove opštine.

Na sednici je usvojena i inicijativa građanina Miše Markovića da Žumberačka ulica na teritoriji Opštine Čukarica ponese ime Marka Markovića, istaknutog sportskog novinara.

Kako su naveli u inicijativi, Marković je bio doajen srpskog i jugoslovenskog sportskog novinarstva, Beograđanin tokom celog radnog i životnog veka, dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Takođe, Komisija je usvojila i inicijativu Rasima Ljajića, koju je podneo u svojstvu građanina, da se podigne spomenik Tomi Zdravkoviću u Skadarskoj ulici 26.

Kako u piše u toj inicijativi Ljajića - "svojom muzikom, pojavom, načinom razmišljanja i toplinom duše, Toma Zdravković je dao doprinos duhu našeg grada i njegovom imidžu po kojem se i danas presudno prepoznaje".

Autor: Tanjug

#Marko Marković

#Milena Dravić

#Toma Zdravković

#beograd

#dragan nikolić