Popović: Ima potvrđenu efikasnost preko 97%

U Srbiju je u subotu uveče pristiglo još 250.000 doza vakcina Sputnjik V, saopštio je Nenad Popović, ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom.

Popović je precizirao da se radi o 100.000 doza komponente 1 i 150.000 doza komponente 2 💉💉💉.

- Vakcine su u Srbiju dopremljene iz fabrike Generijum u Vladimirskoj oblasti - rekao je Popović.

On je istakao da ruska vakcina Sputnjik V ima potvrđenu efikasnost preko 97%.

- Sputnjik V je odlična i kao buster vakcina, odnosno kao 3. doza vakcine za građane koji su pre toga primili 2 doze bilo koje vakcine - naveo je Popović.

Prema rečima ministra Popovića, vakcine koje su sinoć pristigle u Srbiju odmah su transportovane na Institut Torlak, odakle će u najkraćem roku biti distribuirane u centre za vakcinaciju širom Srbije.

U pojedinim gradovima u Srbiji nije bilo ruske vakcine Sputnjik V, a građani bi hteli da baš nju izaberu za 3. dozu. Problem sa ruskom vakcinom za 3, a ponegde i za 1. dozu postoji u Kragujevcu, a nema je ni u Valjevu, u kojem je nestašica Sputnjika od kraja septembra.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar tim povodom rekao je 15. oktobra za Telegraf.rs da bi nove količine ove vakcine trebalo da budu na raspolaganju za dan, dva.

Lončar je apelovao na građane da prime bilo koju drugu vakcinu, s obzirom na to da ćemo se protiv kovida vakcinisati na 6 meseci.

Autor: telegraf.rs

#COVID-19

#Sputnjik V

#Vakcina

#koronavirus

#vakcinacija