Veliki investitor dolazi u Šumadiju

Kompanija “Škoda” počinje proizvodnju tramvaja u MIND parku u Kragujevcu. U planu je proizvodnja trakcionih motora i inženjering, do proizvodnje kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i za druge porudžbine širom Evrope, objavljeno je na sajtu Grada Kragujevca.

- Ovo je velika vest za Srbiju, Šumadiju i Kragujevac. Doveli smo ozbiljnog investitora u proizvodnji tramvaja. Ovim se obezbeđuju ne samo nova radna mesta, već i nove prilike za lokalne proizvođače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Kragujevac prepoznatljiv, razvoj u edukaciji kadra u skladu sa svetskim trendovima - istakao je Dašić, koji se nalazi na prestižnoj svetskoj izložbi “EKSPO 2020 Dubai” u poseti Poslovnom centru Republike Srbije i srpskom paviljonu u okviru ove značajne manifestacije.

Češki proizvođač takođe računa na moguću proizvodnju tramvaja za Beograd, imajući u vidu da grad planira veliko obnavljanje vozila. „Škoda transportejšn“, koja je deo PPF grupe, jedna je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i železnicu.

Inače, proizvodi kompanije „Škoda transportejšn“ uglavnom uključuju niskopodne tramvaje, električne lokomotive, jedinice prigradskih vozova, metro vozove, električne autobuse i trolejbuse. „Škoda transportejšn“ ima nekoliko podružnica u Češkoj, kao što su „Škoda elektrik“, „Škoda vagonka“ ili „Škoda pars“. Međutim, druge kompanije su takođe u Nemačkoj, Finskoj, Mađarskoj i Rusiji. U svojim kompanijama zapošljava preko pet i po hiljada ljudi, preneo je B92.

Autor: b92.com

#počinje

#proizvodnju

#u kragujevcu

#škoda