KFOR bio upućen u aktivnosti ROSU na severu KiM

Kako prenosi B92, a prema navodima Kohe, misija KFOR-a na Kosovu i Metohiji bila je upoznata sa događajima i u komunikaciji sa vlastima.

Zvaničnik NATO-a rekao je za Radio Slobodna Evropa da "kosovska policija sprovodi operaciju sprovođenja zakona na celom Kosovu" i da je misija KFOR-a pod vođstvom NATO-a u "stalnoj komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice".

U odgovoru zvaničnika NATO-a ponavlja se da misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu "ostaje u potpunosti usredsređena na svakodnevnu primenu mandata UN-a, prema Rezoluciji 1244 iz 1999. godine, i nastavlja da pruža mirno, bezbedno okruženje i slobodno kretanje za sve zajednice koje žive na Kosovu”.

U reakciji ovog zvaničnika NATO-a navodi se i da "KFOR nastavlja da pomaže u primeni najnovijeg sporazuma o deeskalaciji tenzija koji su postigli Beograd i Priština u okviru dijaloga koji je omogućila EU".

Akcija kosovskih snaga danas 13. oktobra odvijala se u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice.

Kosovska policija saopštila je da je u ovoj akciji zaplenjena roba "prokrijumčarena u iznosu od stotina hiljada evra, koja služi kao materijalni dokaz, a koja se nalazila na različitim lokacijama, poslovnim prostorima, skladištima itd."

Kosovska policija saopštila je da je 8 osoba uhapšeno i zadržano. U međuvremenu, za 10 drugih je raspisana poternica, za koje se sumnja da su umešani u šverc robe.

Autor: b92 / redportal.rs

#KFOR

#Kosovo

#Kosovska policija

#Sever Kosova

#kosovska mitrovica

#metohija

#severna mitrovica