Iako se kapaciteti stalno povećavaju, nema dovoljno mesta u Beogradu

Specijalna bolnica Sveti Sava od večeras će početi da prima kovid pacijente sa moždanim udarom, kaže direktorka te zdravstvene ustanove Marjana Vukićević i dodaje da je obezbeđeno 60 mesta za kovid pacijente, a da je 90 kreveta ostavljeno za pacijente koji nisu zaraženi koronavirusom.

Ona je za Tanjug rekla da već imaju pacijente zaražene koronavirusom, ali da su radovi na odeljenju još uvek u toku, razvode se gasovi, tako da će od večeras biti spremni za prijem više pacijenata.

Na prijemu u bolnici svakom pacijentu sa moždanim udarom radiće se brzi test na koronavirus i oni koji su pozitivni biće smešteni na kovid odeljenju.

Za pacijente sa moždanim udarom koji nisu zaraženi sa COVID-19, ostavljeno je 90 mesta, navodi naša sagovornica i dodaje da će bolnica raditi 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.

- Zbrinjavaćemo po svim najnovijim oblicima lečenja i pacijente sa COVID-19 i non kovid pacijente sa moždanim udarom. Primaće svu terapiju koja je dostupna svuda u svetu - navela je Vukićević.

U prvom i drugom talasu pacijenti sa moždanim udarom koji su zaraženi koronavirusom zbrinjavani su u kovid bolnicama koje imaju neurološka odeljenja - Infektivna klinika, KBC Zvezdara, KBC Zemun.

- To su veoma teški pacijenti za negu u kovid bolnicama, a njihov broj se stalno povećava. Zbog toga je odlučeno da i naša bolnica uđe u kovid sistem sa 60 kreveta. Nadam se da ćemo uspeti da pružimo pomoć sistemu i našim pacijentima - navela je Vukićević.

Upitana da li se povećava broj pacijenata sa moždanim udarom ona je rekla da ih nema mnogo više, ali da je više težih pacijenata sa moždanim udarom, koji se dovode u vezu sa epidemijom koronavirusa.

- Vrlo često akutnu fazu infekcije COVID-19 prati moždani udar. Međutim, moždani udar se može javiti i dve-tri nedelje nakon infekcije, zbog toga što virus dovodi do zgrušavanja krvi - pojasnila je ona.

Ističe da je bolnica Sveti Sava sada bazirana na lečenju srednje teških i teških moždanih udara.

- Treći sprat, gde su nekada zbrinjavani pacijenti sa lakšim moždanim udarom, sada postao sprat na kome se zbrinjavaju pacijenti sa teškim moždanim udarom. Čak je jedan deo pretvoren u intenzivnu negu - zaključila je ona.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Covid19

#korona

#kovid

#specijalna bolnica

#sveti sava

#zaraženi