Počinje grejna proba beogradskog toplovoda

Od danas u Beogradu topli radijatori, izjavio je direktor za razvoj i investicije u Beogradskim elektranama Zoran Spasenovski najavljujući daljinske probe grejanja.

Postoje ozbiljne najave da će ove zime mnoge zemlje imati problem da nabave gas koji je vitalan i za funkcionisanje privrede, i za domaćinstva.

Potražnja za gasom je u porastu, proizvodnja ne prati potražnju, a mediji prenose da skoro tri miliona radnika u EU trenutno ne može da priušti grejanje u svojim kućama.

Zoran Spasenovski je juče izjavio da se Beogradske elektrane nalaze u režimu funkcionalnih proba.

- Naši korisnici će u popodnevnim časovima imati tople radijatore. Krećemo sa radom ujutru u 8 sati. Toplovodna mreža je dugačka preko 1.600 kilometara, sistem prelazi iz statičkog u dinamičko stanje i to treba uraditi polako da ne bi došlo do nekih havarija. Grejanje počinje sutra - potvrdio je Spasenovski.On navodi da su Beogradske elektrane na vreme potpisale ugovore sa Srbijagasom jer prirodni gas čini 96 procenata u ukupnoj potrošnji energenata.

- Ipak, nabavili smo i alternativna goriva - naveo je Spasenovski i izrazio očekivanje da se naknada za isporuku toplotne energije neće menjati.

Autor: Pink.rs / redportal.rs

#beograd

#grejna sezona

#radijatori