Prijave počinju sredinom novembra

Ministar Mali je, govoreći na konferenciji za medije, izjavio da građani koji su u međuvremenu postali punoletni, kao i oni koji se nisu ranije prijavili, mogu da se prijave za pomoć od 20 evra između 15. i 30 novembra.

Ta pomoć će biti isplaćena u decembru, a za nju je izdvojeno 14 milijardi dinara.

Prema njegovim recima, ukupno je za dve protekle godine isplaćeno osam milijardi evra privredi i građanima.

- Mi smo ove godine isplatili tri puta po 50 odsto minimalne zarade za celu privredu. Takođe smo isplatili dve pune minimalne zarade za sve one u oblasti turizma i ugostiteljstva, isplatili smo dodatne dve pune zarade za sve samostalne umetnike. Isplatili smo 3000 dinara za sve koji su se vakcinisali do kraja maja, 60 evra za sve nezaposlene, 100 evra za one koji žive na KiM, i 200 evra za one koji žive tamo i koji su nezaposleni. To je ogromna pomoć države tokom protekle i ove godine, pomoć koja pokazuje koliko nam je država jaka, kasa puna, javne finansije stabilne. To je veliki uspeh svih nas - rekao je ministar.

-Drugi zakon koji je danas pred poslanicima je zakon o novom sistemu fiskalizacije. Postojeći sistem datira još iz 2003. godine. Vreme je da idemo u korak sa novim tehnologijama, sa digitalizacijom. Izmene ovog zakona omogućavaju upravo uvođenje tog novog sistema fiskalizacije. Shodno potrebi i zahtevima privrede, definisali smo prelazni period od šest meseci, koji traje od 1. novembra do kraja aprila naredne godine, tokom kojeg će i postojeći i novi model moći paralelno da se koriste. Nakon toga, dakle od 1. maja, samo ćemo imati u primeni novi sistem fiskalizacije. Nijedan jedini dodatni trošak privrednici neće imati zbog novog sistema fiskalizacije. Uredba koja je usvojena definiše da ćemo kroz subvencije isplatiti 100 evra za svako prodajno mesto, dodatnih 100 evra za svaki fiskalni uređaj, ti iznosi biće povećani za 20 odsto za one koji nisu u sistemu PDV: To je jedan veliki iskorak kada je u pitanju suzbijanje sive ekonomije, sa veliki beneficijama za privredu. Od 1. oktobra je počela prijava poreskih obveznika, već 892 obveznika, više od 1.300 prodajnih mesta je prijavljeno Poreskoj upravi. Pozivam poreske obveznike da od 15. oktobra do kraja januara se prijave za subvencije od Vlade - kazao je Mali.

- Treći zakon koji je danas pred poslanicima su izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Sa jedne strane izmene su usmerena ka tome da se zakon usaglasi sa izmenama Zakona o fiskalizaciji, ali sa druge strane da olakša poslovanje poreskim obveznicima koji su ušli u probleme zbog pandemije. Dajemo mogućnost odlaganja plaćanja kamate ukoliko obveznik podmiri glavnicu duga - rekao je ministar finansija.

- Četvrti zakon se odnosi na finasiranje izgradnje, odnosno rekonstrukcije pruge između Subotice i Segedina. Vrednost projekta je 87 miliona evra. Ovo je sve u sklopu velikog plana investicija koji je vlada definisla još prethodnih godina. Nikada se više nije gradilo u našoj zemlji. Investiramo u autoputeve, železničku infrastrukturu, škole, zdavstvene ustanove... Ja očekujem da će poslanici u narednim danima ove zakone podržati – zaključio je ministar.

Autor: novosti.rs

#20 evra

#još

#od države

#u decembru