Srbijom tada harala epidemija malih boginja! Epidemiolog Zoran Radovanović lobije protiv vakcinisanja optuživao za produžavanje epidemije.

Epidemija malih boginja 2015. godine pogodila je, pored ostalih zemalja Evrope, i Srbiju. I tada, kao i danas, stručna javnost je bila podeljenja po pitanju procesa vakcinacije i doprinosa vakcina u iskorenjavanju ove bolesti.

Epidemiolog Zoran Radovanović tada se oštro protivio "lobijima protiv vakcinisanja koji roditelje dovode u zabludu da li decu treba ili ne treba da vakcinišu MMR vakcinom":

- Bili smo na putu da tu bolest eliminišemo, pa posle i iskorenimo, jer u Evropi je trebalo male boginje budu iskorenjene do 2015. godine. Šteta je što su se javili ljudi koji su preokrenuli stav javnog mnjenja protiv te vakcine i mi smo sada u situaciji da se još borimo sa bolešću koja je trebalo da nestane - rekao je Radovanović tada za Tanjug.

Sa druge strane kontroverzni dr Branimir Nestorović i tada nije bio pri stavu da će vakcinacija iskoreniti epidemiju.

- Ne postoji infektivna bolest koja će uništiti čovečanstvo. Virus kada bi ubio sve ljude ubio bi sam sebe. Kada 5 generacija oboli od neke bolesti, onda se stekne prirodni imunitet. Oni koji su vrlo osetljivi, oni umru na početku, ne ostavljaju potomstvo. Oni koji su rezistentni, oni ostavljaju potomstvo. Kad 80% populacije bude rezistentno, nema više te bolesti. Ona je sporadična bolest. To se isto desilo i sa gripom.

Dr Nestorović je naročito bio skeptičan kod vakcinacije kod dece. 👇👇👇

IZVOR: YT / Izlečite se sami

Autor: redportal.rs

#Branimir Nestorović

#koronavirus

#vakcinacija