Zasmetao im transparent "Dobro došli u ZSO"

Nakon što su Srbi sa severa Kosova i Metohije oko 12.00 sati potpuno oslobodili putni pravac ka Leposaviću, specijalci jedinice ROSU, uprkos dogovorenom, u jednom trenutku su prekinuli povlačenje.

Kako javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta, oni su pokušali da dođu da jednog kamiona na kojem je istaknut transparent sa natpisom "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština", postavljen kako bi podsetio da duže od 100 meseci nije sproveden sporazum potpisan u Briselu.

To je izgleda zasmetalo specijalcima ROSU, koji su pokušali da dođu do vlasnika kamiona i narede mu da ukloni transparent, ali kada u tome nisu uspeli oni su se povukli 50-ak metara, ali nisu nastavili povlačenje sa administrativnog prelaza, iako je put kojim bi trebalo da odu sa Jarinja potpuno raščišćen i prohodan.

Po svemu sudeći, kosovski specijalci su, za sada, odustali od povlačenja i poštovanja dogovora postignutog pre dva dana u Briselu, jer borna vozila nisu uklonjena i nije jasno da li će do isteka dogovorenog roka u 16.00 časova biti okončano povlačenje.

Pripadnici KFOR trenutno nadgledaju situaciju, ali ne reaguju niti se interesuju za ono što se dešava u ovim trenucima.

Još nema potvrde o situaciji na Brnjaku, ali prema saznanjima izveštača Tanjuga, i tamo su uklonjene barijere sa kolovoza kako bi se specijalcima ROSU omogućilo da se povuku.

Prema dogovoru Beograda i Prištine postignutom u Briselu, predviđeno je da se danas specijalne kosovske policijske snage, istovremeno sa srpskim barikadama, povuku sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak. Povlačenje bi trebalo da se završi danas najkasnije do 16:00 časova.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Administrativni prelazi

#Jarinje

#KFOR

#Kosovo

#Sever Kosova

#barikade prelazima

#brnjak

#povlačenje rosu

#rosu