Sosevi najskuplji u regionu

Jedan od najpopularnijih američkih restorana brze hrane Mek prvi put u Srbiji otvoren je pre 33 godine, na Slaviji 24. marta 1988. godine. Ovaj Mek je ujedno bio i prvi Mek u jugoistočnoj i centralnoj Srbiji.

Tokom 2. godine poslovanja Mek je oborio svetski rekord sa brojem usluženih gostiju od preko 2 miliona posetilaca. Ono što je zanimljivo jeste da su Mek restorani kod nas bili prvi koji su bili i McCafee u regionu. Međutim, ono što je zanimljivo jeste da Mek kod nas i Mek u Americi i Evropi imaju različit način poslovanja.

Naime, Mek u inostranstvu ima opciju na besplatnu i neograničenu dopunu bilo koju veličinu soka, kao i besplatnu dopunu sosova. Upravo ove dopune je ono što je portal Objektiv istražio.

- Mekdonalds je nekada bio sirotinjsko mesto, a sada po automobilima koji čekaju na „Mekdrajvu” vidite ko tu kupuje. Međutim, po mom mišljenju, u pitanju su ovce za šišanje jer je pljeskavica u burgerima debljine flis-papira, a zemička sve veća i veća. Ne pada mi na pamet da za jednu „koka-kolu”, pomfrit i nikad manju pljeskavicu dajem 600 dinara. Za taj novac mogu da pojedem kuvano jelo i salatu u pristojnom restoranu. Naravno, vešto se na omotima burgera krije gramaža, koja nigde nije istaknuta. Da ne pričamo o tome da se kod nas sosovi, kao što su pavlaka, jogurt i kečap, naplaćuju, dok su u mnogim restoranima u svetu besplatni i možete ih uzeti koliko hoćete - rekla je jedna Beograđanka za Objektiv.

U zapadnoj Evropi kesice sa kečapom, majonezom i pavlakom se ne naplaćuju dok se kod nas za pola supene kašike koja sadrži 10 mililitara, naplaćuje 50 dinara. Tačnije, litar ovih sosova košta 5.000 dinara. Sos pavlaka košta 60 dinara, a kesica sa prelivom od jogurta koja se služi za salatu košta 70 dinara. Sva 3 sosa u regionu koštaju dosta manje. U Bosni i Hercegovini 30 dinara, a u Hrvatskoj 47.

IZVOR: YT / Wondastic Tech

Autor: objektiv.rs / redportal.rs

#McDonalds

#SAD

#Srbija

#mekdonalds