MSP Rusije veoma zabrinuto zbog poteza Albanske strane i zaoštravanja situacije na terenu

Kako prenosi portal Novosti ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je svoj stav u saopštenju:

Veoma smo uznemireni zaoštravanjem situacije u severnim regionima srpske autonomne pokrajine Kosovo... U suštini, radi se o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu područja pokrajine naseljena Srbima i da tamo uspostave svoju kontrolu. Ove korake smatramo provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i istiskivanje Srba sa Kosova.

Takođe ministarstvo je jasno uputilo poziv vlastima kosovskih Albanaca da povuku policijske jedinice iz severnih delova pokraine, zaustave sabotaže i ozbiljno se posvete zadacima rešavanja situacije:

Očekujemo da američki i evropski pokrovitelji Prištine konačno imaju otrežnjujući efekat na svoje štićenike kako bi se izbegao destruktivan scenario koji preti čitavom regionu.

Kriza je nastala nakon što je u ponedeljak policija samoproglašene republike saopštila da vozila sa srpskim registarskim oznakama više neće moći da ulaze na Kosovo, već da na ulazu moraju da se stavljaju privremene kosovske tablice. Stavljanje registarskih tablica u samoproglašenoj republici ne samo da izaziva moralni protest kod Srba, već ih tera i da troše novac na privremene registarske tablice i gube vreme na njihovo postavljanje.

Autor: www.novosti.rs

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Kosovske vlasti

#albanci

#izjava

#ministarstvo spoljnih poslova

#rusija