Časovi fizičkog vaspitanja u školama kao pre izbijanja epidemije Covid-19

Košarka, fudbal i ostali kolektivni sportovi su se vratili u fiskulturne sale, kao u vreme pre epidemije.

Prelazak na kombinovani model nastave, od ove nedelje za srednjoškolce, prepolovio je broj igrača u timu, ali je spisak sportova ostati isti pošto, kako su nam rekli u školama, od nadležnih nije stiglo nikakav dopis, pa profesori, umesto ispred ekrana, ponovo ocenjuju đake u fiskulturnim salama i dvorištima.

Prema rečima Miomira Dragaša, direktora OŠ "Ivan Goran Kovačić", nastava fizičkog vaspitanja odvija se kao pre korone. Nikakvih dodatnih uputstava nije bilo. Časovi se drže u dvorištu, kada je lepo vreme. Na časovima se, osim trčanja i gimnastike, igraju i košarka, odbojka, fudbal i drugi sportovi, koji su bili izbačeni iz rasporeda tokom prošle školske gdoine.

Profesori fizičkog vaspitanja su, prošle godine, upozorili da su časovi fizičkog vaspitanja nezamenljivi i neophodni jer će se, zbog smanjene fizičke aktivnosti, kod dece pojaviti gojaznost, opadanje fizičke kondicije, narušeno držanja tela, slabljenje imunog sistema i problemi mentalnog zdravlja. NJihovo strukovno udruženje - Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta (SSPFVS) je uradilo i stručne preporuke za organizovanje nastave iz ovog predmeta, u uslovima trenutne epidemiološke situacije

- Naš stav je da nastava fizičkog vaspitanja treba da se izvodi u školi u skladu sa preporukama, da bismo omogućili deci konkretnu, usmerenu, vođenu fizičku aktivnost koja im je neophodna kao preventivna mera u očuvanju zdravlja - naveli su profesori fiskulture.

Preporuke zbog epidemije: SSPFVS je preporučio da se prilikom svih fizičkih aktivnosti održava distanca, da se izbegavaju fizički kontakti, kao što su baci pet, rukovanje, zagrljaji, pozdrav pesnicama, kao i okupljanje učenika pre i posle časa.

Učenici ne bi trebalo da nose maske prilikom fizičkih aktivnosti, niti koriste zajedničke svlačionice. Ako se koriste, trebalo bi da se redovno dezinfikuju i da đaci ulaze u manjim grupama.

Autor: Redportal.rs

#Fizičko vaspitanje

#KOVID 19

#korona

#nastava

#raspored

#škole