Obraćanje javnosti povodom najnovijih mera

U 10.15 obratio se predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić povodom alarmantne epidemiološke situacije u državi.

Zajedno sa Vladom Republike Srbije krenulo se u potragu za vakcinama koje će ujedno biti i najbezbednije za građane Srbije, kako bi se sprečili katastrofalni uticaji koje koronavirus ima na život građana Srbije, kao i ekonomiju, izjavio je Vučić.

Za sada je poznato da će to biti Fajzer vakcina, ali i da se pregovara sa Rusima i Kinezima oko njihovih vakcina. Očekuje se do početka godine da se pripremi prva količina vakcina, pre svega za ceo medicinski sektor, vojsku, pa onda za hronične bolesnike i najstarije građane, saopštio je Vučić.

Važna informacija za građane je da će pre kraja decembra biti dopremljene prve vakcine i da smo do sada obezbedili oko 1,8 miliona doza, najavio je predsednik.

Situacija sa Kosovom i Metohijom je neuporedivo bolja danas nego što je to bila pre nekoliko godina, ali sukob u Nagorno-Karabahu pokazuje šta znači kada se odmrzne zamrznuti konflikt i kakve posledice to ima, rekao je dalje.

Nastavio je govoreći da se videlo da je svet, osim saopštenjima, malo spreman da reaguje u ovakvim situacijama. Videla se i promena u odnosu snaga, kao i koliko je bitna uloga sopstvenih snaga koje treba da služe odbrani zemlje.

- Molim Vladu Republike Srbije da u aparatu Vlade, kao i u pokrajinskim institucijama, imamo veći broj zastupnika nacionalnih manjina. Svoje mesto u izvršnim organima vlasti treba da imaju i Romi, Hrvati, Bošnjaci, Albanci. To je jako bitna poruka, pogotovo na putu evrointegracija - izjavio je Vučić.

Zaključak u razgovoru sa predstavnicima EU, Svetske banke i MMF-a jeste da bi stvaranje jedinstvenog tržišta u okviru regiona, kao i dodatno otvaranje ka EU, moglo da podigne naš ekonomije na 6 i 8%.

Vučić je rekao da imamo dodatni problem sa rastom BDP-a, pre svega zbog pada tražnje iz Evropske unije. Mnogo više bi nam odgovaralo da padnu trgovinske barijere između SAD i EU, pre svega zbog industrije čelika, kao i celokupne naše privrede. MMF je objavio da ćemo u naredne 3 godine biti prvi u Evropi po stopi rasta BDP-a, izjavio je predsednik.

On je istakao i da je važno da se krene u svakodnevni posvećeni rad u borbi protiv korupcije. Vučić je saopštio da su dvojica doskorašnjih predsednika opština koji su bili članovi Srpske napredne stranke uhapšeni.

Autor: redportal.rs

#Vučić

#covid 19

#konferencija

#korona

#koronavirus