Tablicama Srbije nećemo moći na Kosovo i Metohiju

Potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi najavio je da u Prištini ne prihvataju produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama vozila iz centralne Srbije nakon 15. septembra, kada sporazum ističe.

Bisljimi je nakon sastanka sa Miroslavom Lajčakom u Briselu, rekao "da će se Priština ponašati isto kao što se Beograd ponaša sa registarskim tablicama kosovskih vozila sa oznakama RKS, najavivši uvođenje reciprociteta", prenosi Koha ditore.

Prema dosadašnjem sporazumu, sva vozila sa registarskim tablicama KS mogla su da uđu u centralnu Srbiju, dok za vozila sa registarskim oznakama RKS mora da se dobiju privremene, probne tablice.

Vozila sa registarskim tablicama iz centralne Srbije mogu slobodno da pređu administrativni punkt prema KiM, bez dodatnih procedura.

Bisljimi, u svojstvu glavnog prištinskog pregovarača, očekuje da će nove mere biti primenjene od 15. septembra.

Ovo je bila jedna od tema o kojoj se razgovaralo juče u Briselu između Beograd i Prištine, pre današnjeg trojnog sastanka, posredstvom EU.

Bisljimi je rekao da je jedina tema oko koje su se strane složile na odvojenim sastancima sa Lajčakom bila o nestalim osobama.

- Međutim, Priština ima svoje uslove čak i po tom pitanju, s obzirom da je Beograd u svoju delegaciju uključio Veljka Odalovića, osumnjičenog za zločine na Kosovu, koji je predsedavajući Odbora za nestala lica u Srbiji - rekao je Bisljimi.

- Kosovo bi moglo da odbije sastanak ako Odalović sedi za pregovaračkim stolom. Kosovo će pokrenuti postupak za proglašenje Odalovića za nepoželjnu osobu - najavio je Bisljimi.

Na sastanku sa Lajčakom razgovaralo se i o energeticii na severu KiM, tj. kako pronaći način naplate energije u toj oblasti.

Autor: rts.rs

#Kosovo

#Priština

#srpske tablice

#zabrana

#zabranjue