Nema predsedničkog izaslanika za pregovore i nema diskusija i planova o tom regionu

Bivši izaslanik nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel podsetio je da je 4. septembra 2020. svet pozdravio potpisivanje Vašingtonskog sporazuma između dve strane, ali da je sadašnji predsednik DŽozef Bajden protraćio "istorijske pregovore".

- Predsednik Bajden nastavlja da ignoriše Kosovo, Albaniju, Srbiju i ceo region i odlučio je jednostavno da ne želi da se meša. Nema predsedničkog izaslanika za pregovore i nema diskusija i planova o tom regionu unutar njegove Bele kuće. Nema planiranih poseta na visokih zvaničnika SAD, niti ima datuma za dolazak balkanskih lidera u Vašington - rekao je Grenel.

- Trampova vizija za Srbiju i Kosovo je bila da se normalizuju njihovi ekonomski odnosi i da se pomogne u potpunoj revitalizaciji Balkana. Predsednik Tramp je verovao da konflikt utiče na otvaranje novih poslova i ekonomski razvoj obe strane. Takođe, verovao je da strategija konstante političke priče, koju je vodila EU, nije delovala - naveo je Grenel u autorskom tekstu za američki sajt Federalist.

Autor: Tanjug AP

#Donald Tramp

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Ričard Grenel

#SAD

#Srbija

#vašington