Osudio mešanje predsednika CG u poslove Crkve

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je u izjavi za podgorički Dan da je uoči njegovog ustoličenja u Cetinjskom manastiru Crna Gora zahvaljujući njenom predsedniku Milu Đukanoviću postala školski primer grubog mešanja politike u sferu religije, ugrožavanja vjerskih sloboda i kršenja Ustava i zakona.

– Najgore od svega jeste što je predsednik države po svaku cenu hteo da našem verskom skupu nalepi političku oznaku i za sebe izvuče političku korist, što je verujući narod energično odbacio i osudio. Onaj ko vrši takve zloupotrebe najviše državne funkcije, ugrožava samu državu i unižava njen ugled. Za to treba da snosi odgovarajuće posledice - izjavio je mitropolit Joanikije, komentarišući brojne optužbe na račun predsednika Crne Gore u slučaju dešavanja na Cetinju.

Mitropolit je dodao da se nada da u Crnoj Gori polako prolazi vreme neobuzdane sile bilo kog pojedinca, a da dolazi vreme sile pravde i zakona.

Odgovarajući na pitanje šta za Crnu Goru znači dolazak poglavara SPC Porfirija, mitropolit Joanikije kaže da dolazak srpskog patrijarha koji ga je po hrišćanskom zakonu ustoličio u tron njegovih prethodnika kao 56. arhijereja i mitropolita ove, kako kaže, Svetim Savom ustanovljene Mitropolije, znači prisustvo i potvrdu vaseljenskog pravoslavlja kome pripadamo kroz svu našu istoriju, negujući jedinstvo Srpske pravoslavne crkve.

– Ovom prilikom se manifestovalo preko njegove svetosti i celog sabora arhijereja, sveštenstva i vernih i pomesno i vaseljensko jedinstvo pravoslavlja. Mitropoliji je čast što su u ovom svetom činu povodom moje intronizacije zajedno sa našim patrijarhom na čelu uzneli Bogu svoje tople molitve pored 25 iz naše i devet arhijereja iz drugih sestrinskih pravoslavnih crkava - zaključio je mitropolit Joanikije.

pročitajte još

POŽAR NA NOVOM BEOGRADU

Autor: redportal.rs

#da odgovara

#joanikije

#mora

#đukanović